SVET

Američka mornarica objavila plan pripreme za rat sa Kinom, spominje se i ruska flota

Američka ratna mornarica objavila je plan pripreme za moguća vojna dejstva protiv Kine do 2027. godine, a kao pretnja se navodi i ruska flota, sledi iz dokumenta.
Sputnik
„Navigacioni plan za američku mornaricu je moje sveobuhvatno strateško uputstvo za povećanje gotovosti naše flote u kome se prioritet daje povećanju nivoa gotovosti za potencijalni sukob sa Narodnom Republikom Kinom do 2027. godine, kao i jačanju dugoročne borbene prednosti američke mornarice u borbenim dejstvima“, izajvila je načelnik pomorskih operacija SAD Liza Franketi.
U dokumentu se tvrdi da je on usmeren na navodne planove Kine da napadne Tajvan do 2027. godine.
U njemu se ukratko pominje i Rusija, čija flota „uprkos gubicima na Crnom moru, zadržava borbenu moć na krajnjem severu i na Atlantiku, Sredozemlju, Baltiku i severnom delu Tihog okeana“.
„Kremlj takođe ima najveći nuklearni arsenal na svetu“, ističe se u dokumentu.
Kako je ranije javio „En-Bi-Si“, predsednik Kine Si Đinping je tokom samita APEC u novembru 2023. američkom predsedniku Džozefu Bajdenu rekao da Kina teži ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom mirnim putem, a ne vojnim.Televizija je navela da su kineski zvaničnici uoči sastanka tražili od američkog predsednika da se izjasni o podršci ciljevima Pekinga o „mirnom ujedinjenju sa Tajvanom“, kao i da SAD ne priznaju nezavisnost ostrva, ali je Vašington ovaj zahtev odbio.
Pogledajte i:
Komentar