SVET

Serija eksplozija pejdžera koje koristi Hezbolah, 12 mrtvih i 4.000 ranjenih /video/

Hezbolah je danas saopštio da je broj poginulih u eksploziji pejdžera u južnom Libanu porastao na 12 nakon što su još tri operativca tog libanskog pokreta podlegla zadobijenim povredama.
Sputnik
Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je sinoć da je oko 4.000 osoba je ranjeno u eksplozijima pejdžera koje pripadnici Hezbolaha koriste za komunikaciju.
Dodaje se da se 200 povređenih osoba nalazi u kritičnom stanju.
Neimenovani zvaničnik Hezbolaha, rekao je da je detonacija pejdžera najveći proboj bezbednosti koja se desila grupi u skoro godinu dana sukoba sa Izraelom.
Rojters javlja da suvozila hitne pomoći viđena u južnim predgrađima Bejruta, dok je u okolini vladala panika.
Meštani su rekli da se poslednja eksplozija dogodila 30 minuta nakon prve.
Bezbednosni izvor je za Rojters dodao da su uređaji eksplodirali i na jugu Libana.
Libanske vlasti okvalifikovale su eksplozije pejdžera kao izraelsku agresiju, saopštilo je Ministarstvo informianja.
Hezbolah je takođe okrivio Izrael za eksplozije i poručio da će ta zemlja dobiti ''pravednu kaznu'.
Izraelska vojska nije komentarisala incident.
Operacija detonacije pejdžera u Libanu odobrena je na sastanku izraelskog premijera Benjamina Netanijahua sa članovima kabineta i šefovima službi bezbednosti, preneo je „Aksios“.
Sjedinjene Države nevaju veze sa detonacijom pejdžera u Libanu i nisu ranije bile obaveštene da će se tako nešto dogoditi, rekao je šef pres službe Stejt departmenta Metju Miler.

Zašto je Hezbolah koristio pejdžere

Pejdžere koji su danas eksplodirali u Libanu najverovatnije su nabavili pripadnici Hezbolaha nakon što je jedan od lidera grupe u februaru naredio da članovi grupe prestanu da koriste mobilne telefone, uz upozorenje da telefone prati izraelska obaveštajna služba.
Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je za AP da su pejdžeri koji su eksplodirali bili novi, ali nije naveo koliko dugo su bili u upotrebi.
AP navodi da stručnjaci smatraju da eksplozije pejdžera ukazuju na sofisticiranu, dugo planiranu operaciju, koja je verovatno izvedena infiltracijom u lanac snabdevanja i punjenjem pejdžera eksplozivom pre nego što su uvezeni u Liban.
Pogledajte i:
Komentar