RUSIJA

Sputnjik saznaje: Ukrajina u kontaktu sa teroristima – spremaju operaciju protiv Rusije u Siriji

Kijevski režim, u koordinaciji sa SAD, aktivno obučava teroriste iz grupe „Hajat Tahrir el Šam“* (zabranjene u Rusiji) da koriste nove tehnologije za proizvodnju dronova u cilju otvaranja novog fronta protiv ruskih snaga u Siriji, rekao je za Sputnjik obavešteni sirijski izvor.
Sputnik
„Grupa ukrajinskih obaveštajaca pre više od mesec dana nekoliko puta je posetila Idlib radi koordinacije i planiranja napada na ruske snage nakon testiranja novih tehnologija (za proizvodnju dronova). Ukrajinci i Amerikanci prebacuju borbe iz Ukrajine u Siriju kako bi otvorili novi front protiv ruskih snaga koje se nalaze u Siriji“, rekao je naš sagovornik.
Ranije je izvor saopštio da se na teritorijama koje kontrolišu teroristi u sirijskoj provinciji Idlib već nalazi 250 ukrajinskih vojnih instruktora. Oni obučavaju teroriste iz „Tahrir el Šama“* da proizvode i modernizuju bespilotne letelice.
Prethodno je sirijski list „Vatan“, pozivajući se na izvore u opoziciji u Idlibu, pisao da je šef Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov** u stalnom kontaktu sa vođom „Tahrir el Šama“*. Oni razgovaraju o regrutovanju militanata za učešće u borbenim dejstvima protiv Rusije.
I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je saopštio da se predstavnici ukrajinske obaveštajne službe nalaze u idlibskoj zoni deeskalacije u Siriji, gde vrbuju militante.
Takođe, turski list „Ajdinlik“ je pisao da je Kijev ponudio teroristima 75 dronova u zamenu za oslobađanje radikalnih antiruskih militanata koji se nalaze u zatvoru grupe „Tahrir el Šam“*.
* Teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji.
* Lice koje je u Rusiji na listi ekstremista i terorista.
RUSIJA
Turski list objavio dokaze: Ukrajinci se sastajali sa teroristima iz Sirije /foto/
Pogledajte još:
Komentar