NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prevencija ili kontrola: AI sprečava zločin pre nego što nekom i padne na pamet da ga počini

Da li je budućnost policije zaista poput one koju smo videli u filmu „Minoriti Riport“, gde policija ne hvata kriminalce posle pljačke, napada, ubistva, itd, već ih sprečava da to urade i hapsi pre nego što zločin se desio?
Sputnik
Tako nešto može izgledati nemoguće, ali to ne znači da policija, koristeći tehnologiju i veštačku inteligenciju, ne može bar u nekim konkretnim situacijama da pokuša da uradi nešto slično.
U Argentini je nedavno pokrenuta policijsko odeljenje čiji će zadatak biti predviđanje zločina (naravno, u srcu svega biće veštačka inteligencija), a pre nekoliko godina na istu ideju su došli i u Južnoj Koreji. Pripreme za implementaciju takve tehnologije počele su pre četiri, pet godina postavljanjem brojnih AI kamera za nadzor, a sada je Institut za telekomunikacije i elektroniku predstavio AI sistem pod nazivom „Dejaview“koji analizom snimaka nadzornih kamera može da prepozna i potencijalno spreči kriminalne aktivnosti.
Veštačka inteligencija je obučena na brojnim snimcima sa hiljada nadzornih kamera, dok softver analizira sudske dokumente i snimke sa mesta zločina, a sve kako bi tehnologija prepoznala obrasce ponašanja potencijalno sumnjivih osoba, kao i mesta na kojima bi se zločini mogli desiti.
Upravo zbog toga se ovaj sistem zasniva na dva načina rada. Prvi se odnosi na prostor i vreme, a na osnovu zločina koji su se desili u prošlosti na istim ili sličnim mestima, kao i vremena kada su se desili (npr. tokom noći), procenjuje mogućnost novih zločina. Dakle, ukoliko neko mirno i izolovano mesto ima neke sličnosti sa mestima gde su se zločini ranije dešavali, sistem će to mesto označiti kao rizično kako bi policija proaktivno pratila nadzorne kamere u tim prostorima i na vreme reagovala i sprečila krivično delo u slučaju bilo kakvih potencijalnih sumnjivih napada i slično. Testiranje u okrugu Seoho u Seulu pokazalo je da je tačnost takvih predviđanja veća od 80 odsto.
Druga komponenta ovog sistema veštačke inteligencije odnosi se na pojedince i fokusirana je na ljude koji su već počinili neka krivična dela i za koje se smatra da su pod povećanim rizikom jer postoji veća mogućnost da ponovo počnu da se bave kriminalnim aktivnostima. Praćenjem i analizom načina na koji se kreću, tehnologija može da upozori vlasti da postoje određeni signali ponašanja koji ukazuju da bi osoba mogla ponovo da počini zločin.
Naravno, ne treba ni pominjati koliko ova tehnologija može biti opasna po privatnost, a na društvenim mrežama može da se pročita da je ovo samo još jedan korak ka društvu totalnog nadzora o kojem je Orvel pisao.
Ostaje da se vidi u praksi kako će ljudi prihvatiti ovu tehnologiju i da li će ona zaista uticati na smanjenje kriminala u mestima gde se primenjuje. Na početku će primena Dejaviewbiti ograničena na mesta gde je već pojačan bezbednosni nadzor , kao što su aerodromi, velika okupljanja, energetska infrastruktura i sl, preneo je „Teh spot“.
Pogledajte i:
Komentar