SVET

Kina povodom antisrpskih poteza Prištine: Poštovati bezbednost, prava i interese Srba na KiM

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i smatra da treba poštovati bezbednost i zakonska prava i interese etničkih Srba na području Kosova, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Sputnik
Dodao je da jednostrani potezi Prištine ne pomažu u rešavanju problema prava i interesa Srba na KiM i narušavaju regionalnu bezbednost i stabilnost, prenosi Kineski internacionalni radio na srpskom jeziku.
''Relevantne strane treba da nastave praktičan i konstruktivan dijalog i aktivno traže trajno rešenje kosovskog pitanja'', rekao je portparol, na pitanje u vezi sa prošlonedeljnim hapšenjem četvorice Srba na severu KiM i akcijom pripadnika tzv. kosovske policije koji su iz Trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću zaplenili velike novčane iznose u dinarima i stranim valutama.
Podsetimo, četvorica srpskih mladića uhapšena su prošle sedmice u severnom delu Kosovske Mitrovice, a na teret im je stavljen navodni napad na službeno lice u vršenju dužnosti.
Pored toga, pripadnici tzv. kosovske policije iz Trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću oduzeli su više miliona dinara, više desetina hiljada dolara, evra i drugih stranih valuta.
Trezor Narodne banke Srbije smešten je u istom objektu gde se donedavno nalazio i Privremeni organ opštine Leposavić koji su pripadnici takozvane kosovske policije zatvorili 30. avgusta, a pre nekoliko dana su odatle odneli i računarsku opremu i dokumentaciju.
Pogledajte i:
Komentar