SVET

Iran: Ne želimo nuklearno oružje, ali nam prete SAD i Evropa

Iran i Rusija uspostavili su čvrste ekonomske veze, a predstojeći samit BRIKS u Kazanju pomoći će da se unaprede odnosi dve zemlje, izjavio je iranski predsednik Masud Pezeškijan.
Sputnik

„Rusija je naš sused. Imamo odlične ekonomske veze“, istakao je predsednik Irana na prvoj konferenciji za novinare nakon stupanja na tu dužnost, a prenosi TV IRIB.

On je takođe dodao da se Iran i Rusija spremaju da što je moguće pre realizuju projekat međunarodnog transportnog koridora (MTK) „Sever-Jug“ (multimodalna ruta od Sankt Peterburga do luke Mumbaj u Indiji dužine 7,2 hiljade kilometara).

Iran ne želi nuklearno oružje, ali mu prete SAD i Evropa

Pored toga, Pezeškijan je istakao da Iran ne teži da nabavi nuklearno oružje, ali mu prete Sjedinjene Američke Države i Evropa, primoravajući ga da odustane od razvoja raketa.

„Ako ne budemo imali rakete, bombardovaće nas kao što su Pojas Gaze“, ocenio je iranski lider.

Prema njegovim rečima, Iran nikada nije želeo rasplamsavanje bilo kog sukoba, ali je Izrael pokušao da uvuče Teheran u rat, ubistvom lidera Hamasa Ismaila Hanijea u iranskoj prestonici.
Istovremeno, Pezeškijan je demantovao da je Iran predao Jemenu supersonično oružje kojim je gađana teritorija Izraela, rekavši da i sam Jemen ima svoje tehnologije.

Teheran više neće biti prestonica?

Novoizabrani iranski predsednik je naglasio i da će iranske vlasti razmatrati premeštanje prestonice iz Teherana u gradske centre u blizini Persijskog zaliva.
On je objasnio da se kao prestonica zemlje Teheran suočava sa problemima za koje vlasti nemaju rešenje, izuzev da premeste samu prestonicu na drugu lokaciju.
Pogledajte i:
Komentar