NAUKA I TEHNOLOGIJA

Posada misije Spejs Iksa vratila se na Zemlju posle prve komercijalne šetnje u svemiru /video/

Posada misije Spejs Iksa vratila se na Zemlju posle pet dana u orbiti, nakon istorijske misije koja je uključivala prvu privatnu šetnju svemirom milijardera Džareda Ajzekmen i inženjera Sare Gilis.
Sputnik
Oni su obavili svoju prvu svemirsku šetnju na visini od 740 kilometara, u cilju testiranja nove linije svemirskih odela.
Ranije danas, u Meksički zaliv je sletela kapsula Dragon, koja je, nakon poletanja u utorak, dostigla maksimalnu visinu od 1.408 kilometara, što je više od Međunarodne svemirske stanice i svemirskog teleskopa Habl.
Šetnja je trajala dva sata, značajno manje od onih koje obavljaju astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Na ovoj misiji se nalazili su se i pilot Skot Potita i inženjer Ana Menon, a Ajzekmen i Gilis su postali 264. i 265. osoba koji su izveli svemirske šetnje.
Kako navodi AP, ovo je prva privatno finansirana misija u svemir, a do sada su šetnje izvodili isključivo profesionalni astronauti.
Kompaniea Spejs Iks tvrdi da je ova kratka vežba polazna tačka za testiranje tehnologije svemirskog odela za buduće, duže misije na Mars.
Džared Ajzekmen, pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Šift4, finansirao je misiju Polaris, kao i svoj Inspirejšn4 let sa Spejs Iksom. On je nije želeo da otkrije koliko plaća misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara
Svemirska letelica Dragon je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.
Pogledajte i:
Komentar