Podkast

U susret kulturnoj jeseni: Od vrhunske muzike do najboljih evropskih dokumentaraca | Orbita kulture

Zašto ugledni svetski dirigent Zubin Mehta rado dolazi u Beograd i Srbiju, otkriva nam Jelena Milašinović iz Beogradske filharmonije, s kojom maestro nastupa 11. i 12. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.
Sputnik
Selektorka festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu Sonja Marinković priča nam o tome kako ova manifestacija istrajava u promovisanju stvaralaštva velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Saznajemo i ko su učesnici ovogodišnjeg festivala i njegovog centralnog programa - natpevavanja horova.
Legat Dejana Medakovića predstavljen je na izložbi „Efemeris“ u Salonu Muzeja grada Beograda. Legat sadrži 650 predmeta koji svedoče o životu i radu čuvenog istoričara umetnosti, književnika i esejiste, ali i o srpskoj istoriji, kulturi i umetnosti. O kolekciji koja je samo deo dragocenosti koje čuva Muzej grada Beograda razgovaramo s direktorom te ustanove i autorkom izložbe Jelenom Medaković.
Kojim temama su zaokupljeni savremeni evropski dokumentaristi otkriva nam Zoran Popović, direktor festivala „Sedam veličanstvenih“ koji se održava od 13. do 19. septembra u MTS dvorani.
S uglednim slikarom Aleksandrom Cvetkovićem razgovaramo o poetici i simbolici njegovih novih dela, predstavljenih u beogradskoj galeriji „Štab“.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Komentar