KULTURA

Mlada zvezda Boljšoja: Radujem se što nastupam u Srbiji, među prijateljima /video, foto/

U Srbiji je veoma prijatno i radujem se što sam dobio priliku da nastupam u ovoj zemlji, među prijateljima. Velika je čast plesati ovde, posebno na sceni obnovljenog Sava centra. Prostor je veoma veliki, a scena je izvanredna, izjavio je za Sputnjik solista Boljšoj teatra Makar Mihalkin uoči večerašnjeg gala koncerta Boljšoj teatra u Sava centru.
Sputnik
Mladi baletski igrač, koji je dobio priliku da nastupa u najvećem ruskom teatru i na jednoj od najznačajnijih svetskih scena, kaže da je to velika sreća za svakog mladog umetnika, ali da je ogromna odgovornost.
„Reč je o velikim ulogama. Mnogo vremena provodimo u pripremi, mnogo je stresa, nekih manjih trauma. Ipak, niko nije pošteđen toga i to je nešto kroz šta svako mora da prođe. Istovremeno, to je i velika šansa za mene i veoma mi je drago što mi poveravaju velike uloge u Boljšoj teatru“, rekao je Mihalkin u kratkoj izjavi za Sputnjik uoči nastupa.
Na programu gala koncerta su delovi iz baleta „Labudovo jezero“, „Uspavana lepotica“, „Spartak“, „Don Kihot“, „Korsar“, „Talisman“ i mnogih drugih, ali i savremena ostvarenja koreografa Maura Bigoncetija i Vejna Mekgregora.
Koncert Boljšoj teatra u Sava Centru
Baletski ansambl Boljšoja u svom umetničkom izrazu čuva tradiciju klasičnog baleta, pronoseći slavu ovog moskovskog teatra koji je pre gotovo dva i po veka osnovala carica Katarina Velika.
Makar Mihalkin je laureat brojnih državnih i međunarodnih baletskih takmičenja, dobitnik ruske državne stipendije, kao i stipendija fondacija Galine Ulanove i Svetlane Zaharove. Među osvojenim nagradama je i prvo mesto na Sveruskom takmičenju Ministarstva kulture Rusije „Mladi talenti Rusije“ 2022. godine.
Zvezde baleta Boljšoj teatra u Beogradu
Uz Makara Mihalkina nastupaju i prvakinje Boljšoj teatra Ana Nikulina, Anastasija Staškevič i Elizabeta Kokoreva, prva solistkinja Kristina Kretova, prvaci baleta Vjačeslav Lopatin i Dmitrij Smilevski, vodeći solisti Aleksej Putincev i Klim Efimov i Ildar Gajntudinov.
Prvaci Boljšoj teatra nastupaju u pratnji orkestra Beogradske filharmonije, pod dirigentskim vođstvom Alekseja Bogorada.
Komentar