RUSIJA

Ratne mornarice Rusije i Kine izvele zajedničke vežbe u Japanskom moru /video/

Brodovi Ratne mornarice Rusije i Kine su tokom vežbi „Okean 2024“ u Japanskom moru izveli artiljerijsko gađanje morskih i vazdušnih ciljeva“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sputnik

„Ratni brodovi Tihookeanske flote i Ratne mornarice Narodno-oslobodilačke armije Kine (NOAK), delujući u sastavu zajedničkog odreda, sproveli su organizaciju svih vidova odbrane prilikom promene regiona izvršenja zadataka u sklopu vežbi ‘Okean 2024’ u centralnom delu Japanskog mora“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je rusko-kineski odred ratnih brodova uvežbavao plovidbu u sastavu različitih formacija, organizaciju protivvazdušne, protivpodmorničke i protivminske odbrane.
Posade brodova, delujući pod jedinstvenom komandom, odbile su vazdušni napad uslovnog protivnika uz izvođenje praktičnog artiljerijskog gađanja, savladale područje minske opasnosti i uništile morsku plutajuću minu.
Prema podacima resora, ruski i kineski mornari takođe su se obučavali za borbu protiv bespilotnih čamaca, bespilotnih letelica i izvršili noćno gađanje morskih ciljeva.
U sastavu zajedničkog rusko-kineskog odreda ratnih brodova deluju korvete: „Gromki“, „Soveršeni“, „Heroj Ruske Federacije „Aldar Cidenžapov“, kao i pomoćni brodovi Tihookeanske flote i razarači „Sinin“ i „Usi“, fregata „Ling Ji“ i pomoćni brod „Tajhu“ Ratne mornarice NOAK.

„Kalibrima“ na ciljeve u Ladoškom jezeru

Pored toga, Ministarstvo je saopštilo da je jurišna grupa malih raketnih brodova „Grad“ i „Naro-Fominsk“ u akvatoriji Ladoškog jezera izvela elektronsko ispaljivanje raketa „kalibar“ na brodove uslovnog neprijatelja u okviru strateških komandno-štabnih vežbi „Okean-2024“.
Ministarstvo je dodalo da su u okviru manevara, brodovi uvežbali postavljanje različitih vrsta elektronskog ometanja.
Takođe, u sklopu vežbi, jedinice obalskih snaga Kaspijske flotile rasporedile su obalske raketne sisteme „bal“ sa raketama H-35 u cilju pokrivanja pomorske grupe sa obale.
Pored toga, bombarderi Su-24 mešovitog vazduhoplovnog korpusa Severne flote izvršili su bombardovanje kopnenih ciljeva, koji su simulirali kamuflirano komandno mesto uslovnog neprijatelja.
Pogledajte i:
Komentar