DRUŠTVO

Broj poginulih u Vijetnamu u naletu tajfuna Jagi porastao na 226 /video, foto/

Broj poginulih u poplavama i klizištima, izazvanim tajfunom Jagi, u Vijetnamu porastao je na 226, dok se 104 osobe vode kao nestale, saopštila je danas vladina agencija za upravljanje katastrofama.
Sputnik
Kako se dodaje, najteže je pogođena severna provincija Lao Kai, gde je nastradalo 98 ljudi, a 81 osoba se vodi kao nestala, prenosi Rojters.
Jagi, najsnažniji tajfun koji je ove godine pogodio Aziju, u subotu se spustio na severnu obalu Vijetnama i krenuo ka zapadu, pogodivši glavni grad Hanoj olujama i jakom kišom, piše Sinhua.
Oluja je pogodila i druge provincije uz Crvenu reku, srušivši jedan most u ponedeljak.
Vlasti su u utorak pokrenule kampanju prikupljanja donacija za pogođene osobe, a neposredno nakon pokretanja inicijative je prikupljeno skoro 17 miliona dolara i taj iznos nastavlja da se povećava.
Vijetnamska vlada je izdvojila 200 tona pirinča iz nacionalne rezerve i dodatna sredstva za 14 pogođenih provincija kako bi pomogla lokalnom stanovništvu, dok se radi na otklanjanju štete, sprovođenju operacija potrage i spasavanja i obnavljanju osnovnih usluga.
Tajfun je u sredu pogodio Tajland, gde su najmanje dve osobe nastradale, a na stotine je zaglavljeno, dok su misije spasavanja otežane zbog poplava i klizišta.
Na Filipinima je usled tajfuna poginulo najmanje 16, a u Kini dvoje ljudi.
Pogledajte i:
Komentar