RUSIJA

Putin: Očekujem posetu iranskog predsednika, vreme je za novi strateški sporazum

Moskva očekuje posetu novog predsednika Irana Masuda Pezeškijana Rusiji na samitu BRIKS-a u Kazanju, ali i odvojenu posetu iranskog lidera tokom koje bi bio potpisan novi međudržavni strateški sporazum dve zemlje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Alijem Ahmadijanom.
Sputnik

„Cenimo što saradnja sa Rusijom ostaje prioritet i za tim novog predsednika gospodina Masuda Pezeškijana. Očekujemo ga u Kazanju od 22-24. oktobra na samitu BRIKS-a“, rekao je Putin.

On je dodao da smatra da će biti vremena i za poseban bilateralni razgovor sa predsednikom Irana.
Pored toga, Putin je dodao da je u telefonskom razgovoru sa Pezeškijanom već rekao da bi mu bilo drago da iranski kolega dođe u zvaničnu posetu Rusiji.
Prema Putinovim rečima, u okviru te posete predsednici će „potpisati novi veliki međudržavni sporazum, koji treba da konsoliduje uspon rusko-iranskih odnosa na nivo strateškog partnerstva“.
Ruski lider je takođe istakao da je robna razmena Rusije i Irana za prvih šest meseci 2024. godine porasla za gotovo 10 odsto.
„Moskva je odlučna da sarađuje sa Iranom u raznim pravcima“, poručio je ruski lider.
Takođe, Putin je podvukao da razvoj koridora „Sever-Jug“ spada u prioritetne projekte saradnje dve zemlje.
Prema rečima ruskog lidera bilateralni prijateljski odnosi Moskve i Teherana poslednjih godina dobili su dodatni zamah, za šta je u značajnoj meri zaslužan vrhovni rukovodilac Islamske republike Ali Hamnei.
Putin je zamolio svog sagovornika da vrhovnom lideru Irana prenese najlepše pozdrave i želje.
Pogledajte i:
Komentar