Specijalna operacija u Ukrajini

Prelomni dan je pred nama: Hoće li Amerika i Britanija doneti najbezumniju odluku do sada

Odluka o upotrebi britanskih raketa velikog dometa za udare po teritoriji Rusije, koja bi mogla biti doneta u petak, nastavak je strategije intenziviranja rata na prostoru Ukrajine pojačanim ugrožavanjem mira i bezbednosti ruskih građana. To bi mogla biti i jedna od najbezumnijih odluka do sada.
Sputnik
General u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma dr Mitar Kovač ocenjuje za Sputnjik da je reč je o nastavku scenarija koji je „proigran“ u američkim bezbednosnim i vojnim institucijama, a onda je prenet na ostale članice NATO koje imaju takve rakete.

Upotreba britanskih raketa – napad NATO na Rusiju

Tu odluku Ruska Federacija mora smatrati napadom NATO, a ne ukrajinskih oružanih snaga, jer nije reč o vojnim sredstvima koja su samo ustupljena ukrajinskoj vojsci da ih samostalno koristi, dodaje Kovač.
„U suštini, odvijaju se integrisana dejstva. Podsistemi NATO, prvenstveno SAD i Velike Britanije u potpunosti su uključeni u sve faze izviđanja i upotrebe tih sredstava, bez obzira da li se ona ispaljuju sa aviona ili sa zemlje, ako je reč o raketama zemlja-zemlja. Tako treba gledati na taj problem sve dok se ne bude promenila strategija odnosa prema upotrebi sredstava velikog dometa. A Zapad smatra da je Ukrajina imenitelj tih sredstava. Otud i namera NATO, pre svega Amerike i Velike Britanije da razvijaju dron-raketu velikog dometa.“
A kad se ta dron-raketa bude proizvela sa podsklopovima iz vodećih zemalja NATO, ona neće imati oznake gde je napravljena i biće predstavljena kao „proizvod pameti ukrajinskih konstruktora“, dodaje Kovač.
Osim toga, priča se i o raketi velikog dometa „grom 2“ koja bi se u narednoj fazi proizvodila u velikim količinama da li u susednim NATO zemljama, ili na zapadu Ukrajine, ali u svakom slučaju bi se upotrebljavala za dejstva po teritoriji Rusije, ističe Kovač.

Rusija mora potpuno poraziti pronacistički režim u Kijevu

Iako bi ruski udari na rakete na teritorije NATO zemalja koje rakete dopremaju Ukrajini bio prirodna reakcija, Kovač ne veruje da će do toga doći.
Rusija će obaveštajno-izviđačkim sistemom pokušati da prati logističke tokove, da na vreme locira rakete i dejstvuje po njima, prvenstveno po aerodromima na kojima bi bila bazirana avijacija koja će koristiti rakete velikog dometa, ističe Kovač.
„Ukoliko se one zaista počnu koristiti kao što je bilo sa 'hajmarsom', a kad se 'hajmarsu' dodaju i rakete velikog dometa, građane Rusije očekuje veliki nemir, pogotovo u delovim dokle mogu dosegnuti rakete, a tu su veliki dometi do 500 kilometara i više. A to bi značilo da Ruska Federacija mora naći rešenje diplomatskim putem da se prestane sa takvim opasnim igrama Zapada, da se spreči dalji dotok takvih sredstava ili da preduzme ofanzivne operacije većeg dometa koje će pomeriti liniju fronta daleko na Zapad. U najmanju ruku do Dnjepra, na celoj dužini reke Dnjepar, kako bi se bezbednije osećale oblasti koje se nalaze neposredno uz granicu sa Ukrajinom.“
Sa stanovišta Rusije, pronacistički režim u Ukrajini mora biti potpuno pobeđen i ni u kom slučaju ne sme ostati na vlasti, zaključio je Kovač.

Put ka Trećem svetskom ratu

Razgovorima o potencijalnoj primeni američkih raketa za udare u dubinu ruske teritorije, Sjedinjene Države otvaraju put ka trećem svetskom ratu, upozorio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Kir Starmer u petak mogli da donesu odluku da se Kijevu dozvoli da rusku teritoriju gađa oružjem velikog dometa.
Britanski „Telegraf“ je objavio, pozivajući se na izvore u vladi u Londonu, da bi Džozef Bajden mogao ove nedelje da dozvoli Kijevu da primeni britanske rakete „storm šedou“ za napade u dubinu ruske teritorije. Američka dozvola je potrebna jer se te rakete koriste zajedno sa američkim sistemima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da je odluka o napadima na Rusiju raketama velikog dometa „atakams“ već doneta, a sada se to pitanje formalizuje kroz medijsku kampanju, uz upozorenje da će odgovor Rusije biti odgovarajući.
Pogledajte i:
RUSIJA
Upozorenje Vašingtonu: Moskva i Peking će zajedno odgovoriti na pokušaje obuzdavanja
Komentar