DRUŠTVO

Patrijarh Porfirije: Eparhija bihaćko-petrovačka stradalna, prostor u koji je utkan krst

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Bosanskom Petrovcu da je Eparhija bihaćko-petrovačka stradalna, prostor u koji je utkan krst.
Sputnik
„Dovoljno je samo setiti se Petrovačke ceste“, rekao je srpski patrijarh u besedi u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla gde je večeras služena doksologija.
Patrijarh je ukazao na važnost vere Hristove i na očuvanje pravoslavlja, te istakao da mu je srce ispunjeno duhovnom radosti jer je došao u blagoslovene krajeve.
„Gde god naš narod živi, na bilo kom kontinentu, u bilo kojoj zemlji, on je ono što jeste upravo svojom verom i po toj pravoslavnoj veri ga drugi prepoznaju. Gde god naš narod dođe on zida svoj hram posvećen Hristu i svetiteljima da bi se u njemu sabirao. Pravoslavna vera nas je kroz vekove sačuvala i dala nam snagu“, rekao je patrijarh Porfirije.
On je istakao kako ovi krajevi odišu lepotom, od Banjaluke preko Manjače do Bosanskog Petrovca.

Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije započeo je danas u Bosanskom Petrovcu trodnevnu posetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj povodom obeležavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmanj u Martin Brodu.
Patrijarha Porfirija su ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop bihačko-petrovački Sergije, sveštenstvo, kao i mnogobrojni vernici.
Povodom dolaska srpskog patrijarha Porfirija u manastiru je više vladika SPC služilo doksologiju, prenosi RTRS.
Srpski patrijarh će sutra posetiti Drvar, a doček će biti upriličen ispred Hrama Svetog Save.
Planirana je poseta Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe nadomak Drvara.
Komentar