Specijalna operacija u Ukrajini

Ukrajina odavno koristi poklon Amerike – teroriste iz Sirije

Razgovori ukrajinske obaveštajne službe sa džihadistima iz Hajat Tahrir el Šama uz posredovanje Amerikanaca, obavljeni su na samom početku rata u Ukrajini i već tada su mnogi potencijali iz Idliba prebačeni u Ukrajinu, kaže za Sputnjik stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.
Sputnik
„Ako analiziramo septembar mesec 2022. kad je spoljna obaveštajna služba Rusije obavestila ambasadu BiH u Moskvi o 169 boraca koji su iz BiH otišli tamo, mi u stvari govorimo o ljudima koji su pod komandom Nusreta Imamovića iz Idliba otišli da ratuju u Ukrajini. Dakle, već tada smo imali signale da oni odlaze i da direktno učestvuju u određenim paravojnim jedinicama. Te paravojne jedinice imaju svoje ogranke 'Ajdar', 'Azov', 'Desni sektor', 'Kraken' itd. ali u glavnom su delovi nacionalne garde u Ukrajini bili pokriće za delovanje i plaćeničkih formacija, i ovih mudžahedinskih“, dodaje Galijašević.

Američki poklon Ukrajini – džihadisti iz Sirije

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su kao američki resurs dobili teroriste iz Sirije, iz Idliba, gde su sve operacije zaustavljene zato što je sirijska vojska mogla ušetati u taj grad, ali je turska vojska bila garancija da se to neće desiti, a teroristi su odavno otišli.
Ime Hajat Tahrir el Šam (zabranjen u Rusiji) je američko, SAD su insistirale da Džabhat al-Nusra promeni ime, odnosno da napravi jednu širu koaliciju vojnih snaga Al kaide, i to je sad najveća vojna formacija koja je u naponu snage imala više od 40.000 vojnika, otkriva Galijašević.
„Mnogi od tih vojnika su u toj tzv. zaštićenoj zoni regije Idlib i praktično su u potpunosti autonomni. To je jedna mala islamska republika na tlu Sirije. Nusret Imamović iz BiH je šerijatski sudija u Idlibu u toj jedinici i on je uveo vojnu formaciju bosanskih muslimana u Hajat Tahrir el Šam. Ta formacija se zvala Saudijska mreža el Meali i ta vojna formacija sa još sedam tzv. izbegličkih, nearapskih vojnih formacija priključila se Hajat Tahrir el Šamu. Svi su oni u Ukrajini a dovoljno je bilo signala da Al Kaida i tzv. Islamska država ne deluju na Bliskom istoku otkako je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini.“
Galijašević podseća da su sve najvažnije terorističke akcije u poslednje dve godine desile isključivo na tlu Rusije, da su izvođači uvek bili iz Ukrajine i da su imali izuzetna teroristička iskustva. S druge strane, na Bliskom i Dalekom istoku nije bilo značajnih terorističkih akcija jer su potencijali iz Avganistana, Sirije i Iraka praktično dovedeni u Ukrajinu, dodaje Galijašević.

Pukotina između Turske i Amerike

Zato je vest iz turskih medija jako dobra i važna jer šalje poruku da Hajat Tahrir el Šam postoji još uvek, da ratuje na ukrajinskom ratištu, da ima dronove koje će imati i u Idlibu, smatra Galijašević.
„To govori da ni Turska više ne drži stranu Hajat Tahrir el Šamu što je veoma važno, jer su turski vojni potencijali oko Idliba i Alepa veoma veliki. Iako oni sinhronizovano deluju sa američkim vojnim strukturama iz Deir el Zora, mi vidimo da određene pukotine tu postoje čim turski mediji pišu o toj širokoj koaliciji u kojoj su bile i neke proturske militantne strukture u Siriji. Naravno ovo bi trebalo dobro analizirati i siguran sam da obaveštajne strukture Rusije imaju daleko bolje informacije od ovog.“
To je pokazala izjava Marije Zaharove jer ona odlično razume da su teroristi, i ovi koji pripadaju Hajat Tahrir el Šamu, upravo kao i Ukrajinci, tek geopolitički instrument SAD, odnosno Zapada, zaključio je Galijašević.

Pregovori Ukrajinaca sa džihadistima

Ukrajinske vlasti vodile su pregovore sa predstavnicima terorističke džihadističke organizacije Hajat Tahrir el Šam (zabranjena u Rusiji) u Siriji kako bi vrbovale militante u operacije protiv Rusije, piše turski list „Ajdinlik“.
„Kijevska administracija koja je, kako se ispostavilo, sarađivala sa Radničkom partijom Kurdistana u sprovođenju tajnih operacija protiv ruskih trupa u Siriji, sada je uspostavila odnose sa teroristima Hajat Tahrir el Šama koji su okupirali Idlib. Lokalni izvori saopštili su da je poslednjih meseci ukrajinska delegacija posetila Idlib i sastala se sa vođama ove terorističke organizacije“, piše list.
Prema pisanju lista, sastanak predstavnika kijevske administracije i terorista u Idlibu održan je 18. juna. Između ostalog, Kijev ponudio predstavnicima terorističke organizacije Hajat Tahrir el Šam 75 dronova u zamenu za oslobađanje niza radikalnih antiruskih militanata.
Pogledajte i:
SVET
Na redu Obala Slonovače? Abidžan sumnja da ambasada Ukrajine učestvuje u obuci ekstremista
Komentar