SVET

Tužilac: Telegram nije odgovarao na zahteve istrage da identifikuje brojne sajber-kriminalce

Slučaj protiv osnivača Telegrama Pavla Durova indikativan je u pogledu borbe protiv sajber-kriminala, izjavila je pariski tužilac Lor Beko.
Sputnik
„Ovaj slučaj je indikativan za radnje koje sprovodi Služba za borbu protiv sajber-kriminala pariskog tužilaštva“, rekla je ona za radio „RTL“.
Tužilac je primetila da je Služba „takođe bila zainteresovana za sajt ‘Koko’ i šifrovani mesindžer ‘Sky ECC’“, koje je primorala da se zatvore.
„To znači da se u svetu koji smatramo virtuelnim širi organizovani kriminal“, istakla je Beko.
Ona je napomenula da su francuski parlamentarci to „takođe prepoznali“, navodeći novi prekršaj: „administraciju onlajn platformom koja dozvoljava nelegalne transakcije“, za šta je, između ostalog, optužen Durov.
„Odeljenje za sajber-kriminal nekoliko puta je primila obaveštenja i tražila od platforme Telegram da identifikuje sajber-kriminalce, posebno kada je u pitanju dečija pornografija. Ali platforma nije odgovorila na ove zahteve. Upravo zbog toga je platforma privukla pažnju istražitelja i pokrenuta je istraga“, rekla je ona.
Beko je dodala da Durov ispunjava uslove sudskog nadzora i sarađuje sa istragom.

Hapšenje Durova

Osnivač Telegrama Pavle Durov priveden je 24. avgusta na aerodromu „Burže“. On je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana. Tužilaštvo u Parizu objavilo je spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji narkotika, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.
Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.
Durov je 28. avgusta uveče pušten uz kauciju od 5 miliona evra. Zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.
RUSIJA
Osnivač Telegrama Pavle Durov prvi put se oglasio nakon privođenja u Francuskoj
Pogledajte i:
Komentar