SVET

„Kraj Amerike“ i „najsmrtonosnija vojska“: Šta su sve rekli Donald Tramp i Kamala Haris

Bivši predsednik Donald Tramp i potpredsednica Kamala Haris susreli su se, prvi put, u Filadelfiji u debati koja bi mogla da odredi tok američke politike u budućnosti.
Sputnik
Među glavnim temama debate našle su se ekonomija, posebno inflacija i međunarodna trgovina, problemi migracija u Sjedinjenim Američkim Državama, pravo na abortus, sukob u Ukrajini i Palestini…
Na samom početku devedesetominutnog šoua Harisova je prišla Trampu, pružila mu ruku i predstavila se.
Tokom nastupa, aktuelna potpredsednica SAD izbegla je da odgovori na verovatno najvažnije pitanje za birače „da li bolje živimo sada ili pre četiri godine“.
Umesto toga, netačno je tvrdila da Tramp namerava da uvede poreze na svakodnevnu robu, dok ona namerava da ograniči cene iste. Takođe je pričala o budućnosti i onome što ona naziva „ekonomijom prilika“.
Tramp je podsetio da je inflacija koja i dalje muči Ameriku najgora u istoriji zemlje za razliku od vremena kada je on bio predsednik i kada je ekonomija bila rekordno snažna.

„Iskopirala je Bajdenov plan. To su četiri rečenice koje praktično znače, 'oh, probaćemo da snizimo takse'. Ona nema plan“, rekao je.

Tramp ju je takođe optužio da nema jasnu viziju koju politiku želi da vodi i da je sve u šta je verovala pre tri, četiri godine, sada odletelo kroz prozor.
„Sada se koristi mojom filozofijom. Zapravo, poslaću joj MAGA (Učinimo Ameriku ponovo velikom) kačket“, rekao je.
Bivši predsednik je optužio Harisovu da je marksista i da će se, ako bude izabrana, njena politika promeniti i da će to biti kraj Amerike.
Tramp je iskoristio i problem sa migrantima na južnoj granici SAD - za koji je potpredsednica bila direktno zadužena i nije uradila ništa - i ocenio da je Bajdenova administracija tu uradila katastrofalan posao.
Njihova politika je po pitanju imigracije da mrze našu zemlju, rekao je.

„Dozvolili su ulaz kriminalcima, mnogo, mnogo miliona kriminalaca. Dozvolili ulaz su teroristima. Uništili su tkivo naše zemlje“, rekao je Tramp.

Ni sramno povlačenje Amerikanaca iz Avganistana nije zaboravljeno. To povlačenje bilo je jedna od najnekompetentnije 'rešenih' situacija koje je iko video, dodao je.
Harisova je uzvratila napadom na Trampov ugled na globalnoj pozornici i tvrdila da mu se svetski lideri smeju, a nije propustila ni da mu se podsmeva zbog više suđenja koja mu prete - mnoga od kojih su pokrenule demokrate.
„Proputovala sam svet kao potpredsednica Sjedinjenih Država, a svetski lideri se smeju Donaldu Trampu“, rekla je Harisova i dodala da su joj neki vojni lideri rekli da je on „sramota“.

„Verovatno sam dobio metak u glavu zbog stvari koje govore o meni. Oni su pretnja demokratiji“, odgovorio joj je Tramp.

Kada je reč o pitanju abortusa, Harisova je rekla da Tramp namerava da uvede nacionalnu zabranu abortusa bez izuzetka, što nije tačno.
Tramp je više puta ponovio, čak i tokom debate, da veruje u izuzetke u slučaju da je trudnoća rezultat silovanja, incesta ili ugrožava život majke.

O sukobima u svetu

Kamala Haris je podržala pravo Izraela na odbranu od Hamasa, ali je istakla da rat u Pojasu Gaze treba okončati što pre.
„Nije ni saslušala Benjamina Netanjahua kada je govorio u Kongresu. Imala je pametnija posla. Ona mrzi Izrael“, rekao je Tramp, optužujući demokrate da su omogućili Iranu da finansira proksi snage širom Bliskog istoka.
„Ukoliko budem izabran okončaću rat u Ukrajini i pre nego što uđem u Belu kuću“, rekao je Tramp.

Neubedljiva završnica

Zaključne reči Kamale Haris i Donalda Trampa bile su neubedljive kao i veći deo nastupa u Filadelfiji. Harisova je obećala da će biti predsednica svih Amerikanaca i smanjiti troškove.
Tramp je, pak, optužio Harisovu da za tri i po godine u Vašingtonu nije učinila ama baš ništa, upozoravajući da uticaj i ugled Amerike u svetu polako opadaju.

„Nećemo ići unazad… Možemo da iscrtamo novu viziju i ispunimo snove i viziju Amerikanaca. Smanjićemo troškove života, poštovaćemo vojsku i imati najsmrtonosniju silu na svetu“, rekla je Kamala Haris.

Imam samo jednog klijenta, narod Amerike. Treba nam predsednik svih Amerikanaca, rekla je Harisova.

„Uradiće ovo uradiće ono. Već je tamo tri i po godine i nije uradila ništa. Skupite se u toj lepoj Beloj kući uradite nešto. Zašto nije ništa uradila. Naša moć opada i to vide širom sveta, nismo više lideri i nemamo pojma šta se dešava. Na ivici smo svetskog rata. Ona je najgori potpredsednik u istoriji SAD“, rekao je Tramp.

Ankete uoči debate pokazale su da su Tramp i Haris gotovo izjednačeni, dok bivši predsednik ima prednost u četiri od sedam „neodlučnih“ država koje će odlučivati o izborima.
Televizija „Foks njuz“ je predložila drugu debatu u oktobru. Dok je Harisova izrazila spremnost za istu, Tramp ne deluje preterano zainteresovano.
„Sada želi još jednu, jer je večeras poražena, ali ne znam da li ćemo ići ponovo“, rekao je on novinarima.
„Razlog zbog kojeg vodite drugu debatu je ako izgubite, a oni su izgubili. Ali razmisliću o tome“, rekao je voditelju „Foks njuza“.
„Mislim da je ovo bila moja najbolja debata. Pokazao sam koliko su slabi, koliko su patetični i šta rade da unište našu zemlju, na granici, sa spoljnom trgovinom, sa svime“, dodao je Tramp.
SVET
Ukrajina i Putinova „podrška“: Prva debata američkih predsedničkih kandidata
Pogledajte i:
Komentar