KULTURA

Festival evropskih dokumentaraca „Sedam veličanstvenih“ od 13. do 19. septembra

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ prikazaće sedam najekskluzivnijih dokumentaraca, a biće održan od 13. do 19. septembra u Mts Dvorani u Beogradu, saopštili su organizatori.
Sputnik
Jedan od osnivača festivala Zoran Popović rekao je da je ideja bila da predstave lepotu i ono izuzetno u dokumentarnom filmu i da prikažu sedam najbolje izabranih filmova.
„Dvadeseti put pokušavamo da prenesemo ono najaktuelnije, ekskluzivno i važno, i da pokažemo kako izgleda moderni dokumentarac kao izazov za sve filmske autore. Ovo je bila jedna ekskulzivna selekcija kako filmova, tako i gostiju koji dolaze“, ocenio je Popović.
Prema njegovim rečima, rad na selekciji sedam filmova koji zaslužuju epitet „veličanstvenog“ bio je izuzetno komplikovan.
„Jubilarno izdanje festivala otvoriće film 'Pijanoforte' Jakuba Pjonteka koji pokazuje šta se dešava sa pijanistima koji nas zasenjuju svojom viruoznošću. Zatim, rediteljka iz Brazila Sisel Morel Dargis filmom ' 'Balomanija' istražuje tajne favela, čaroliji snova koja se pojavljuje na nebu... Ana Rubi kroz film 'Tvoj život bez mene' prikazuje temu preispitivanja društva u odnosu prema ugroženima...", najavio je Popović.
Iz Finske dolazi film „Šaptač risovima“ Juhe Suonpe, kao prilika za otkriće čoveka koji pokušava da uspostavi vezu s risom, dok će italijanska rediteljka Klaudija Tozi predstaviti film „Gospodin Bo“.
Popović je dodao da iz Holandije stiže film reditelja Petra Loma i producentkinje Korin van Eherat „koji vodi u čarobni svet putovanja", a festival zatvara film posvećen prirodi „Bilo jednom u jednoj šumi“ autorke Virpi Sutari.
Popović je napomenuo da je život dokumentarnog filma tokom prethodnih 19 godina bio turbulentan.
„Kada smo osnovali festival nalazili smo se na terenu koji je bio nedirnut. Kratka doumentarna forma bila je nepoznata. Bio je izazov predstaviti ono što publika misli da ne postoji. Ovaj festival treba da predstavi lepotu i nešto izuzetno u dokumentarnom filmu, a mi smo se trudili da se menjamo u skladu sa dokumentarcem“, objasnio je Popović.
On je najavio i specijalnu projekciju posvećenu reditelju Nikoli Filiberu koji je dva puta bio gost ovog festivala.
Komentar