SVET

Zbogom, dolari: Saudijska Arabija otvorena za primenu petrojuana u trgovini naftom

Vlasti Saudijske Arabije zainteresovane su za implementiranje novih ekonomskih instrumenata, uključujući petrojuana, kad su u pitanju međusobni obračuni nafte, izjavio je u intervjuu za list „Saut čajna morning" ministar za industriju i mineralne resurse kraljevine Bandar el Koraef.
Sputnik
Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija će uvek isprobavati i biti otvorena za inovacije.
Takođe je istakao da će vlasti zemlje pokušati da ne mešaju politiku i trgovinu, a da će politika podrazumevati održanje uravnoteženog deviznog kursa saudijskog riala i američkog dolara.
On je dodao da to Saudijskoj Arabiji pruža veliku mogućnost planiranja i konkurentnosti.
Međutim, istakao je ministar, ono što je još važnije je da to daje investitorima koji planiraju da investiraju u Saudijsku Arabiju mogućnost hedžiranja (zaštite, prim. prev.) njihovih deviznih rizika.
El Koraef je još naglasio da, sa komercijalne tačke gledišta, ako se govori o odnosima između isporučioca i klijenta, on pretpostavlja da takav dogovor može biti ostvaren u zavisnosti od njihove slobode da to učine.
Pored toga, to nije nešto što bi privuklo pažnju njegove zemlje sa stanovišta regulatorne perspektive.
List ističe da El Koreif nije mogao da imenuje konkretne rokove početka primene petrojuana, ali je podvukao da Saudijska Arabija računa na investicije iz Kine u industrijske oblasti kao što su metalurgija, farmaceutika, tehnologije pametnih gradova, robototehnika i obnovljivi izvori energije, kao i proizvodnja električnih automobila.
Saudijska Arabija je druga po veličini zemlja isporučilac nafte Kini, a prema rezultatima 2023. g. obim isporuka nafte iz kraljevine u Kinu smanjen je za 1,8 odsto na 86 miliona tona.
Podsetimo, u junu 2024. godine Saudijska Arabija nije obnovila 50. godišnji ugovor sa SAD o bezbednosti, koji je sadržao tačku o prodaji nafte samo u američkim dolarima.
Time je istekao petrodolarski pakt između Saudijske Arabije i Vašingtona, koji je potpisan još 8. juna 1974. godine.
Ovaj sporazum je predviđao formiranje dve zajedničke komisije: za ekonomsku saradnju i za vojne potrebe Saudijske Arabije.
SAD su tada ubedile Saudijsku Arabiju da trguju naftom samo u američkim dolarima, što se čvrsto ustalilo u svetskoj trgovini naftom.
Formalno, od 9. juna 2024.g. Rijad više nije obavezan da prodaje sirovine samo za američku naftu.
Ovaj korak Saudijske Arabije vremenom može prilično ozbiljno da izmeni svetski finansijski sistem, jer podriva njenu osnovu – petrodolare. Sada Rijad može da prodaje svoju naftu za juane, drahme, evre, jene, a može preći i na digitalne valute.
EKONOMIJA
Cena nafte „Brent“ pala ispod 74 dolara prvi put od prošlog decembra
Pogledajte i:
Komentar