SRBIJA

Teror: Kako se kosovski policajci „junače“ nad srpskom omladinom na Severu

Mladići srpske nacionalnosti koje je kosovska policija na brutalan način uhapsila i pritvorila su fizički i psihički maltretirani i tokom hapšenja, i nakon dolaska u pritvor, tvrdi advokat jednog od uhapšenih momaka u Severnoj Mitrovici.
Sputnik
Šokantan video zapis koji je ubrzo posle incidenta dospeo na društvene mreže a prikazuje kako kosovski policajci bez milosti vuku po asfaltu četvoricu srpskih mladića ne starijih od 20 godina, uz viku sa podignutim pendrecima dok oni traže pomoć, zgrozio je srpsku, ali izgleda ne i međunarodnu javnost jer iz Evrope na ove scene, bar za sada, nema reakcije.
Prekomerna upotreba sile
Mlade momke je kosovska policija privela u ponedeljak oko ponoći dok su u kafiću u srpskom delu na severu KiM slavili rođendan. Snimak govori o brutalnosti kosovske policije i iživljavanju nad mladim Srbima dok su ih privodili. Mladići su uhapšeni i odvedeni u pritvor u Južnu Mitrovicu, a roditeljima nije bilo omogućen da ih vide, niti su ih obavestili o incidentu s obzirom da među njima ima i starijih maloletnika.
Advokat jednog od uhapšenih dečaka/mladića Miloš Delević uspeo je da se vidi sa svojim klijentom, a o tom susretu za Sputnjik je rekao sledeće:
„Oni su uhapšeni, odnosno lišeni slobode zbog navodnog napada na službeno lice, kako tvrde u kosovskoj policiji. Moj klijent tvrdi da se to nije desilo kao i da on lično nije ni verbalno, niti fizički nasrnuo na službeno lice,“ kaže Delević.
Istina je skroz drugačija, kaže on, a to je da se desilo brutalno prebijanje momaka i mog klijenta.
„Moj klijent je prilikom hapšenja ali i prilikom dovođenja u pritvor brutalno prebijen. Osim toga je bio i psihički maltretiran, što je takođe strašno,“ kaže Delević.

Psiho-fizičko maltretiranje

Advokat dodaje da je još gore to što je njegov klijent 2004. Godište, dakle vrlo mlada osoba koja je doživela torturu od strane kosovske policije.
„Šta će se dalje dešavati moramo da sačekao i da vidimo. Određeno im je zadržavanje do 48 sati a od tužilaštva zavisi da li će da podnesu zahtev za pritvor ili će ih pustiti da se brane sa slobode,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Delević nije želeo mnogo da otkriva detalje o kojima je razgovarao sa svojim klijentom ali je napomenuo da će javnost svakako na vreme o svemu biti obaveštena.
Roditelji pretučenih mladića tvrde, a to se vidi i na snimku, da
su kosovski policajci mladiće vukli po podu dok su njihove vapaje za pomoć ućutkivali kolenima. Roditelji do jutros nisu ni znali da su im deca u pritvoru u Južnoj Mitrovici, a još ih nisu videli, niti im je to dozvoljeno.

Snimak govori više od reči

Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici Srđan Jović, otac jednog od privedenih mladića, oglasio se na mreži "X".
"Upravo su mi u KM sina pretukli i uhapsili Kurtijevi policajci. Iživljavali se na deci koja su slavila rođendan. Zvao sam hitnu pomoć, neće da dozvole lekarima da izvrše pregled. Uhapsili su i prolaznika koji je snimio torturu. To je Kurtijev režim. Je l ima dalje života ovde?", napisao je Jović.
Povodom ovog incidenta oglasio se premijer Srbije Miloš Vučević, koji je rekao da su, prema novim informacijama, u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena trojica mladića srpske nacionalnosti, kao i četvrti koji je to sve snimio telefonom.
„Po informacijama koje imam, jutros sam se čuo sa Petrom Petkovićem, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na severu pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće“, rekao je Vučević.
Vučević je rekao da ima informaciju da su priveli jednog od mladića zato što su ga navodno identifikovali u vezi sa protestom Srba prošle godine u Zvečanu.
SRBIJA
Mnogo teška situacija: Vučević saopštio detalje novog hapšenja i terora nad srpskim mladićima na KiM
SRBIJA
Pušteni Srbi uhapšeni tokom boravka Kurtija u severnom delu Kosovske Mitrovice
Komentar