NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misteriozni signal u svemiru zbunjivao naučnike punih 50 godina

Misteriozni signal koji je decenijama zbunjivao astronome mogao bi zapravo biti prirodni kosmički laser koji stvaraju neutronska zvezda i oblak vodonika, a ne signal vanzemaljske komunikacije, pokazuje nova studija.
Sputnik
Snažni svemirski laser mogao bi da reši skoro 50 godina staru misteriju oko takozvanog „Vau signala“, koji je do sada zbunjivao astronome, a snimio ga je astronom Džeri Eman 15. avgusta 1977. godine.
Istraživanje, koje trenutno čeka recenziju i nalazi se u arXiv, repozitorijumu, vodio je astrobiolog Abel Mendes sa Univerziteta u Portoriku. Nalazi tima su zasnovani na novootkrivenim signalima sličnim originalnom signalu.
„Naša najnovija zapažanja, sprovedena između februara i maja 2020., otkrila su slične uskopojasne signale u blizini vodonične linije, iako nižeg intenziteta od prvobitnog signala“, rekao je Mendes.
Originalni signal je pokupio radio teleskop „Veliko uho“ Univerziteta Ohajo. Snažan nalet radio-talasa trajao je 72 sekunde i desio se u blizini vodonične frekventne linije od 1420 MHz, frekvencije na kojoj vodonik menja orijentaciju okretanja. Ova frekvencija je ključna jer vodonika ima u izobilju u svemiru, a neki veruju da bi ga i tehnološki napredne civilizacije mogle koristiti za komunikaciju.

Novo objašnjenje

Uprkos intrigi oko „Vau signala“ nije otkrivena nikakva modulacija i signal se nije pomerio ili ponovio, što dovodi u pitanje ideju da je u pitanju bio nameran vanzemaljski prenos. Mnogi prirodni izvori mogu emitovati na frekvenciji od 1420 MHz, što navodi naučnike da razmotre druga objašnjenja.
Mendez i njegov tim fokusirali su se na analizu arhiviranih podataka iz projekta radio emisija crvenog patuljaka Opservatorije Arecibo. Njihova analiza pronašla je potencijalne tragove u blizini crvenog patuljka po imenu Tegardenova zvezda, samo 12,5 svetlosnih godina od Zemlje. Signali koje su otkrili sugerišu da je izvorni „Vau signal“ možda uzrokovan bakljom radijacije koja putuje kroz hladni gas vodonika, koji stvara prirodni mikrotalasni laser ili maser na liniji frekvencije vodonika.
Naučnici tvrde da njihova hipoteza objašnjava karakteristike signala.
„Naša hipoteza objašnjava sve uočene karakteristike „Vau signala“ i sugeriše da je signal predstavljao prvu zabeleženu astronomsku masersku baklju u vodoničnoj liniji“, zaključuju autori pomenutog istraživanja, piše Sajens alert.
Pogledajte i:
Komentar