DRUŠTVO

Učenici u Glamoču nakon skoro tri decenije mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na srpskom

Nakon 29 godina, učenici u Glamoču mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na srpskom jeziku, čime je rešen višedecenijski problem roditelja koji su decu kod kuće učili ćirilicu i nacionalnu istoriju.
Sputnik
Predsednik Srpske Milorad Dodik, za sve srpske osnovce u Glamoču, obezbedio je besplatne udžbenike nacionalne grupe predmeta.
Srpski osnovci u ovom gradu napokon su dobili priliku da izučavaju srpski jezik, srpsku istoriju i geografiju.
Punih 29 godina generacije srpske dece u Glamoču, nacionalnu grupu predmeta izučavale su na „alternativni“, dosta teži način.
Sada, kada je velika nepravda ispravljena zadovoljni su i roditelji, koji su bezuspešno godinama nadležnim federalnim institucijama slali dopise, peticije i molbe.
„Deca, izučavajući jezik i nacionalnu grupu predmeta samim tim spoznaju svoj i identitet svog naroda“, navodi Vanja Perduh, otac učenika u OŠ „Glamoč“.
Da bi u glamočku osnovnu školu napokon bila uvedena nacionalna grupa predmeta, uloženi su veliki napori za pregovaračkim stolom. Sve se na kraju isplatilo, kaže načelnik opštine Nebojša Radivojša.
„Ponosan sam i čast mi je kao roditelju, čija deca idu u ovu školu, što sam bio deo pregovaračkog tima koji je sa predstavnicima Vlade kantona 10 dogovorio da ova stvar zaživi u Glamoču“, ističe Radivojša.
Od predsednika Republike Srpske, učenicima u Glamoču uručeno je 60 kompleta udžbenika nacionalne grupe predmeta.
„Jezik je najdragocenija baština jednog naroda, to je kuća duha njegovog i pitanje jezika za nas nije samo pitanje obrazovanja, nego i identiteta i opstanka“, rekao je Nemanja Davidović, izaslanik predsednika Republike Srpske.
Osnovnu školu u Glamoču pohađa 56-oro učenika srpske nacionalnosti.
Ovo je i odličan primer za ostale škole na području Federacije BiH koje, zbog raznih opstrukcija, nisu uspele da uvedu nacionalnu grupu predmeta, prenosi RTRS.
Pogledajte i:
Komentar