NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto kitovi ubice napadaju čamce — naučnici imaju novu teoriju

Naučnici su izašli sa novom teorijom koja objašnjava zašto orke napadaju čamce kod Pirinejskog poluostrva.
Sputnik
Kada su 2020. godine mlade orke počele da napadaju i potapaju čamce, stručnjaci su počeli da se pitaju da li je u pitanju osveta, slučajnost ili jednostavno zabava.
Prema novoj teoriji, oni čamce i jahte koriste kao neku vrstu opreme za vežbanje lova na atlantsku tunu plavoperku, njihovu omiljenu hranu.
Bruno Dijaz Lopez, direktor Istraživačkog instituta za kljunaste delfine i glavni autor studije izjavio je za „Lajv sajens“ da su on i njegov tim shvatili da mogu da iskoriste podatke o orkama koje prikupe mornari, jer su za njih napadi ozbiljan problem.
Korišćenjem tih podataka naučnici su napravili kompjuterski model kretanja orki. Modeli su pokazali da na kretanje orki i tuna utiču isti faktori, pa ako se zna gde će biti tuna, jasno je da će tu biti i orke.
Otkrića su opisana u studiji u žurnalu „Ocean and Coastal Management“.
„Orke oko Pirinejskog poluostrva zaista zavise od tune“ ukazao je Dijaz Lopez.
Atlantska tuna plavoperka nije više ugrožena zahvaljujući promenama u zakonima. Obnova njihovog broja dala je orkama dovoljno hrane, a samim tim, kako je naveo, i vreme za odmor i zabavu.
Osim toga, dodao je, napadi na čamce i jahte im daju mogućnost da razvijaju korisne veštine. Orke moraju zajedno da napadaju tunu da bi je ulovili, jer tuna može da bude teška i nekoliko stotina kilograma, a pliva u jatima i spada među najbrže ribe u moru.
„Da bi izolovali jednu tunu i odvukli je od grupe, orke udaraju u nju. Kada je izdvoje iz grupe, kitovi ubice je izmore i oteraju je do plićih voda, gde im je lakše da je ulove“, naveo je Dijaz Lopez.
Prema izveštajima mornara, upravo tako se ponašaju orke kada napadaju i čamce.
Pogledajte i:
Komentar