SRBIJA

Kao u logoru: Priština smislila novi plan da zagorča život Srbima

Blokadu administrativne linije najavljenu od kosovskih Albanaca u pokušaju da se Kosovo i Metohija fizički odseče od Srbije istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić poredi sa knjigom jevrejskog psihijatra koji opisuje život u logoru. Na sličan način on gleda na trenutnu situaciju na KiM, jer blokade, kako kaže, nisu ništa drugo do stvaranje logora.
Sputnik
Godine nasilja i represije dosadile su Srbima na KiM i oni postaju gotovo ravnodušni, što je na neki način i prirodno i razumljivo, ali nije dobro. Ta osećanja su sada izraženija na Severu, gde se Srbi u četiri opštine suočavaju sa nasiljem, maltretiranjem od strane policije i otvorenim progonom.
Nakon što su Srbi prethodno blokirali administrativne prelaze ka Kosovu i Metohiji iz pravca centralne Srbije blokade su uklonjene, ali su sad Albanci najavili sopstvene blokade.

Zašto blokade

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je da Srbi nisu hteli da blokiraju puteve ili divljaju, već da pokažu da će se blokade dogoditi i da će postupiti radikalnije samo ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi da se stanje na Kosovu i Metohiji vrati u kakvu-takvu normalu.
Predstavnici srpskih udruženja uklonili su juče blokade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Merdare iz pravca centralne Srbije, a privremene prištinske institucije su otvorile prelaze za saobraćaj.
Rojević je rekao da su privremenim prištinskim institucijama dali rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, posle upada u srpske institucije na severu KiM prošlog petka.
Postavljene table prištinskih institucija na zgradama u Leposaviću

Standardna tiranija

Naš sagovornik kaže da ovakve mere konstantno terorisanog naroda poput odluke o blokadi prelaza ne treba da iznenađuju i podseća da je pre par godina na severu južne srpske pokrajine albanski policajac pucao na nenaoružanog Srbina i prošao ne baš nagrađeno kao pravi upravnik logora, ali relativno nekažnjeno.
Ilustrujući dalje tešku situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Severu, Gudžić kaže da su nedavno prištinske vlasti odlučile i da zatvore Institut za srpsku kulturu u Leposaviću, jer su odnekud zaključile da on predstavlja pretnju po narod Kosova i Metohije. Policija je upala na adresu gde sede ljudi koji se bave naučnim radom i zatvorila ovu ustanovu. Takođe je zatvorena i jedna biblioteka. Dakle, kaže naš sagovornik, zatvaraju se sve srpske institucije, iako nemaju dodirnih tačaka sa politikom.
Zatvaranjem institucija i albanskim najavama blokada stvoriće se jedan kompletan koncentracioni logor, samo malo drugačijeg tipa, rekao je Gudžić za Sputnjik.
Dom kulture u Gračanici

Šta je rešenje?

Gudžić smatra da će kraj ovakvoj torturi doći onda kada i jedna i druga strana sednu da nastave pregovore i dogovore se zajedno kako da se ovakve stvari više ne događaju. On smatra da su i najgori pregovori bolji od bilo kakvog oblika protesta, nasilja ili bilo kakvih blokada.
Utisak koji sam stekao iz komunikacije sa ljudima jeste da je strah i početni otpor zamenila ravnodušnost. Ovde će se stvari završiti ili tako što će Srbi nestati sa ovog prostora, ili ćemo sesti da se dogovorimo, zaključio je on.
Pogledajte i:
Komentar