RUSIJA

U Bugarskoj kritikuju Zelenskog: Ako je takav demokrata zašto zabranjuje Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Glavna teza pristalica ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je da mu moraju pomoći svim silama, dati mu šta god traži, „jer se bori, između ostalog, za našu slobodu“. Ali ako je Zelenski takav demokrata, zašto Kijev želi da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u Ukrajini?, upitao je bugarski poslanik Petar Volgin.
Sputnik
Političar je oštro kritikovao odluku ukrajinskih vlasti i zatražio reakciju Evropske komisije.

„Treba da se zapitamo: pošto je on tako dobar, taj Zelenski, pošto je takav demokrata i takav branilac slobode, i pošto treba da mu damo sav naš novac i sve oružje da bi nastavio da brani slobodu, zašto njegovi ljudi žele da zabrane UPC, kojoj su privrženi milioni Ukrajinaca?“, istakao je političar na svom Jutjub kanalu.

Volgin je naglasio da bi želeo da dobije odgovor od Evropske komisije da li je to što se dešava demokratski.
„Da li je ovo odbrana slobode savesti, zaštita slobode veroispovesti ili upravo direktno suprotno? I, molim vas, neka mi nikako ne kažu da se Zelenski, kao, bori za moju slobodu“, zaključio je političar.

Zabrana UPC u Ukrajini

Prethodno, Zelenski je potpisao zakon kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje aktivnost religioznih organizacija povezanih sa Rusijom, između ostalog, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.
Tim povodom oglasila se nedavno i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je rekla da usvajanje tok zakona ima za cilj produbljivanje verskog raskola i predstavlja grubo kršenje slobode veroispovesti, što podrazumeva represiju i progon sveštenstva i vernika, skrnavljenje pravoslavnih svetinja, kao i nasilno zauzimanje crkava i parohija UPC.
Podsetimo, ukrajinske vlasti organizovale najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim delovima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC.
Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.
RUSIJA
Ruski patrijarh apeluje na druge crkve: Zaštitite Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Pogledajte i:
Komentar