RUSIJA

Dan nezavisnosti Tadžikistana: Putin čestitao, očekuje dalje unapređene odnosa

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Tadžikistana Emomaliju Rahmonu 33. godišnjicu nezavisnosti republike, izrazivši uverenje da će se odnosi dve zemlje i dalje aktivno razvijati.
Sputnik

„Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima osigurati dalje unapređenje čitavog spektra konstruktivnih rusko-tadžikistanskih veza. To je u skladu sa interesima naših prijateljskih naroda, a doprinosi jačanju bezbednosti i stabilnosti u Centralnoj Aziji“, navodi se u čestitki koju je objavila pres služba predsednika Rahmona.

Podsetimo, Putin i Rahmon su se sastali u Moskvi novembra prošle godine, a ruski predsednik je tada izjavio da je dogovoren nastavak saradnje po pitanjima bezbednosti, kao i aktivno korišćenje mogućnosti 201. ruske vojne baze u Tadžikistanu u cilju očuvanja stabilnosti u regionu.
Takođe, konstatovano je da se odnosi Rusije i Tadžikistana razvijaju progresivno i nalaze se na veoma visokom nivou.
„Rusija je glavni trgovinsko-ekonomski partner Tadžikistana. Prema trgovinskom prometu, zauzimamo prvo mesto, jer Moskva sa 22, 9 odsto učestvuje u robnom prometu sa Tadžikistanom“, naglasio je tada ruski lider.
Rusija zauzima jedno od vodećih mesta kad su u pitanju direktne investicije – 11,6 milijardi dolara.
Dve zemlje uspešno sarađuju u okviru ŠOS i Evroazijskog ekonomskog saveza.
Pogledajte i:
Komentar