NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici pronašli način da posmatraju unutrašnjost živih organizama golim okom

Naučnici sa Stenforda razvili su bezbednu boju koja tkiva miša čini privremeno transparentnim, otvarajući put za revolucionarno posmatranje unutrašnjeg rada živih organizama u realnom vremenu.
Sputnik
Naučnici sa američkog Univerziteta Stenford napravili su providnim delove kože živih miševa pomoću nove, biološki bezbedne boje. Predvođen naučnikom, stručnjakom za materijale Zihaom Ouom, tim je razvio tehniku koja smanjuje rasipanje svetlosti u tkivu promenom refraktivnih svojstava tečnosti oko ćelija. Ovo otkriće bi moglo omogućiti naučnicima da posmatraju unutrašnje funkcionisanje organizama u realnom vremenu.
Svetlost se rasipa kada prolazi između materijala sa različitim refraktivnim svojstvima, čineći čak i tanku životinjsku kožu neprozirnom. Međutim, kada biološki materijali imaju isti indeks prelamanja, svetlost može proći glatko, otkrivajući dublje strukture. Ovaj fenomen se prirodno javlja kod nekih životinja, kao što su staklene žabe i ribe zebre.
Naučnici su otkrili da tartrazin, uobičajena boja za hranu, može da apsorbuje određene talasne dužine svetlosti, menjajući indeks prelamanja tečnosti koje okružuju ćelije. Ovo značajno smanjuje rasipanje, čineći tkiva transparentnijim.

Biokompatibilna i sigurna boja

„Boja je biokompatibilna i bezbedna za žive organizme. Pored toga, veoma je jeftina i efikasan. Ne treba nam mnogo toga da bismo radili“, objašnjava Ou.
Nanošenjem mešavine tartrazina i vode na kožu miša, tim je mogao da vidi krvne sudove i mišiće u pokretu, kao i kontrahovanje digestivnog trakta miševa.
„Potrebno je nekoliko minuta da se pojavi transparentnost“, kaže Ou, napominjući da se boja može isprati nakon upotrebe, osiguravajući da se svaka zaostala boja bezbedno ispere iz tela. Studija vezana za njihovo otkriće objavljena je u časopisu Sajens.
Sledeći korak za tim sa Stenforda je da testira istu tehniku na ljudskoj koži. Ali problem je što je ljudska koža 10 puta deblja od kože miša, piše Sajens alert.
Pogledajte i:
Komentar