SRBIJA

Lajčak: Postignut dogovor o sastanku Beograda i Prištine u Briselu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je tokom sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine i zamenikom premijera privremenih institucija Besnikom Bisljimijem dogovoren naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu, ali nije precizirao kada će on biti održan.
Sputnik
Lajčak je novinarima rekao da se datum sastanka u Briselu ne može objaviti bez koordinacije sa drugima, ne iznoseći više detalja.
On je dodao da je tokom sastanka razgovarano o otvaranju mosta na Ibru i ponovio da bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali u saradnji sa međunarodnim partnerima, prenose prištinski mediji.
"Razgovarali smo o tome koliki je napredak postignut od prethodnog sastanka. Razgovarali smo o pitanju mosta na Ibru i njegovog otvaranja za saobraćaj. Stav EU je dobro poznat, treba ga otvoriti, ali otvaranje treba da bude u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima Kosova“, rekao je Lajčak.
Lajčak je dodao da je tokom sastanka sa Bisljimijem razgovarano i o deblokadi primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, za koji je naveo da je validan i deo evropskog puta obe strane.
"Ohridski sporazum je pravno obavezujući u celini i radimo na njegovoj primeni. Nijedna strana se nije povukla iz ovog sporazuma i razgovarali smo sa Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo primenu", rekao je Lajčak, navodeći da je Srbija povukla pismo iz 2023. godine.
On je, međutim, ocenio da postoje izjave sa obe strane koje ne pomažu procesu dijaloga.
Povodom za danas najavljenih blokada administrativnih prelaza na KiM zbog zatvaranja srpskih institucija, Lajčak je izrazio nadu da blokada neće biti jer to, kako je naveo, negativno utiče na slobodu kretanja i živote ljudi.
Pogledajte i:
Komentar