RUSIJA

„Samo još da stave na spisak i mačku“: SAD optužile Sajmsa i suprugu za kršenje američkih sankcija

Američka vlada je optužila politikologa Dmitrija Sajmsa i njegovu suprugu za kršenje sankcija uvedenih protiv Rusije, proizlazi iz dokumenta Ministarstva pravde SAD. Sin politikologa, Dmitrij Sajms Mlađi prokomentarisao je ovu odluku, rekavši da se čudi što još nije optuženo i mače, njihov kućni ljubimac.
Sputnik
„Iznenađen sam da još nisu optužili naše mače za kršenje sankcija. Ali, siguran sam da će Bajdenov režim pravovremeno naći sličan lažni izgovor kako bi ga proglasili za opasnost po američku demokratiju“, rekao je Dmitrij Sajms Mlađi.
Prema njegovim rečima, odluka Bajdenovog režima da progoni njegove roditelje znak je njegove duboke slabosti.
"Oni gube u Ukrajini, gube u Gazi i gube ekonomsku i tehnološku trku sa Kinom. Neuspeh stvara očaj, zbog čega očajnički oživljavaju bauk 'ruskog mešanja' ", istakao je Sajms Mlađi.
Kako je dodao, otkako je FBI prošlog meseca izvršio pretres kuće njegovih roditelja, oni se ponašaju kao kukavički totalitarni nasilnici.
„Nisu uspeli da nađu ništa što bi imalo vrednost u pogledu informacija, pa su pribegli krađi slika, nameštaja i ikona. Moji roditelji neće biti zaplašeni ovim banditskim zastrašivanjem“, rekao je Sajms Mlađi.
Sajms i supruga su optuženi za navodno učešće u dva slučaja zaobilaženja sankcija.
Prema pretpostavkama SAD, politikolog je pružao uslige ruskom „Prvom kanalu“ za šta je dobio više od milion dolara, automobil i vozača i druge privilegije.
Američko Ministarstvo pravde ih optužuje i da su pokušali da sakriju prihode od sankcija.
Kako se navodi u dokumentu, optuženi su po tri tačke a maksimalna kazna bi mogla da bude po 60 godina zatvora.
Američki FBI sproveo je u avgustu pretres u njihovoj kući u Virdžiniji. Sajms Stariji je rekao tada i da mu je blokiran račun koji koristi za plaćanje hipoteke. On veruje da je cilj ovih akcija želja američkih vlasti da ga zaplaše i diskredituju tako da ne može da se vrati u SAD.
Podsetimo, Sajms je bio moderator plenarne sednice Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. godine.
On je rođen u Moskvi, a 1973. godine je emigrirao u SAD.
SVET
Posle Skota Ritera na meti FBI ruski voditelj
Pogledajte i:
Komentar