Naučnici sa Škole javnog zdravlja T.H. Čen sa Univerziteta Harvard, Univerziteta Kalifornija u Santa Barbari (UCSB) i Fondacije Globalne alijanse za poboljšanu ishranu (GAIN) u Švajcarskoj analizirali su podatke o ishrani iz 185 zemalja, pokrivajući 99,3 odsto svetske populacije.
„Ovi rezultati su alarmantni. Većina ljudi, čak i više nego što se ranije mislilo, u svim regionima i zemljama ne konzumiraju dovoljno esencijalnih mikronutrijenata“, kaže Taj Bil, naučnik za hranu u GAIN-u. On naglašava da ovi nedostaci u ishrani ograničavaju zdravlje ljudi širom sveta. Ova studija objavljena je u časopisu The Lancet Global Health.
Jod, vitamin E, kalcijum i gvožđe
Nedostatak joda je na vrhu liste, a ovaj problem pogađa 68 odsto ljudi u svetu. Ovaj mineral, koji se nalazi u morskim plodovima i mlečnim proizvodima, neophodan je za funkcionisanje štitne žlezde koja reguliše zdravlje srca, razvoj mozga i telesnu težinu.
Nedostatak vitamina E je gotovo jednako kritičan kao u slučaju joda, jer 67 odsto svetske populacije ne zadovoljava svoje dnevne potrebe za ovim vitaminom. Vitamin E je prisutan u orašastim plodovima, semenkama i jajima, i igra ključnu ulogu u imunološkoj odbrani i zdravlju ćelija.
Kalcijum, neophodnog za kosti, zube i pravilno funkcionisanje mišića i nerava, nedostaje kod 66 odsto ljudi na svetu. Nalazi se u mlečnim proizvodima i lisnatom zelenilu, a ovaj nutrijent je od vitalnog značaja za održavanje telesne snage.
Konačno dolazi gvožđe, kojeg čak 65 odsto ljudi širom sveta ne dobija dovoljno. Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kiseonik po celom telu. Jetra, crveno meso i pasulj su dobri izvori ovog ključnog mikronutrijenta.
Iako studija nije uzela u obzir dijetetske suplemente i obogaćenu hranu, ona ipak pruža vredan uvid.
„Izazov javnog zdravlja sa kojim se suočavamo je ogroman“, kaže epidemiolog sa Harvarda Kristofer Golden, pozivajući na ciljane intervencije za rešavanje ovih nedostataka, prenosi Sajens alert.
Pogledajte i:
Pogledajte i: