SVET

Makron imenovao novog premijera Francuske - ko je Mišel Barnije

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je Mišela Barnijea za novog premijera skoro dva meseca nakon što su vanredni izbori u Francuskoj završili u političkom ćorsokaku.
Sputnik
Mišel Barnije, nekadašnji je poslanik u Evropskom parlamentu i bivši pregovarač EU za Bregzit.
On bi trebalo da nasledi Gabrijela Atala, najmlađeg premijera Francuske, koga je Makron prvi put imenovao za premijera početkom 2024. godine i koji je na toj funkciji ostao do jula.
Barnije, veteran Republikanske stranke, biće najstariji premijer Francuske od nastanka Pete republike 1958. godine.
Od 1993. do 1995. bio je na funkciji ministra za prirodnu sredinu, a od 1995. do 1997. godine obavljao je dužnost francuskog ministra za Evropu.
Od 1999. do 2004. godine, na dužnosti komesara EU za regionalnu politiku, bio je odgovoran za grantove i subvencije koje čine trećinu budžeta Unije.
Ministar spoljnih poslova bio je od 2004. do 2005, zatim ministar poljoprivrede od 2007. do 2009, a od 2009. do 2010. godine i član zakonodavnog tela EU.
Četiri godine kasnije, izabran je na funkciju komesara EU za unutrašnje tržište i usluge, kada je pregovarao o sveobuhvatnoj novoj regulativi o finansijskim tržištima posle globalnog kraha.
Godine 2016. imenovan je za pregovarača EU za Bregzit. Pet godina kasnije, nije uspeo da dobije nominaciju svoje konzervativne Republikanske stranke za predsedničke izbore 2022. godine.
Naime, Barnije, u Francuskoj poznat i kao „Gospodin Bregzit“, skoro 50 godina je slovio za centrističkog, liberalno orijentisanog neogolistu, odanog evropskoj stvari. Ali 2021. godine sve je zaprepastio „pomeranjem udesno“i čvršćim stavom o imigraciji i bezbednosti, u sklopu pokušaja da postane predsednički kandidat desnice protiv Makrona 2022. godine.
U to vreme, Barnije je tvrdio da neregulisana imigracija izvan EU slabi osećaj identiteta Francuske. On je verovao da je glasanje Velike Britanije za izlazak iz EU pokazalo koliko opasno može biti kada se dozvoli da podele u društvu eskaliraju. Šokirajući time mnoge u Briselu, pozvao je na francuski moratorijum od tri do pet godina za neevropske imigrante, u kojem bi čak bili zaustavljeni i članovi porodice koji se pridružuju onima koji su već u Francuskoj, i pozvao da zemlja povrati pravni suverenitet od sudova EU.
Barnije je sebe dugo predstavljao kao pouzdanog starijeg državnika – planinara sa Alpa koji je svoju karijeru izgradio u lokalnoj seoskoj politici i voli šetnje drevnim šumama, prenosi Gardijan.
Pogledajte i:
Komentar