RUSIJA

Američka „demokratija“ na delu: Nove sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv medijske grupe „Rusija sevodnja“ ─ RIA Novosti, RT, Sputnjik, Raptli, saopštilo je američko Ministarstvo finansija. Ponovo je na delu američka „demokratija“.
Sputnik
Nove sankcije odnose se i na glavnu urednicu MIA "Rusija sevodnja", čiji je Sputnjik deo, kao i protiv niza rukovodilaca RT.
Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".
Stejt department je saopštio i da će medijska grupa "Rusija sevodnja" i pojedinačne kompanije koje su u njenom sastavu biti u obevezi da podnesu izveštaj o zaposlenima u Americi i njihovoj imovini.
Ministarstvo finansija je navelo i da su američke vlasti unele ove medije na spisak stranih misija i objavili nagradu do 10 miliona dolara za infomacije koje dokazuju njihovo mešanje u američke izbore.
Vašington će takođe preduzeti korake za uvođenje viznih ograničenja protiv zaposlenih u navedenim medijima.
Simonjan je komentarisala ovu odluku na Telegramu. Ona je napisala da samo jednu stvar ne razume:

„Ako nas definitivno izbace, kako će da sprovedu sledeće izbore? Oni nikakav drugi scenario nemaju, osim da dave konkurenta, plašeći pingvine njegovim vezama sa svemogućim RT. Naravno, zadovoljna sam, ali ako pretpostavimo da odemo odatle totalno – šta onda? Odustaće od sledećih izbora, odustaće, osećam to u srcu. Ili nećemo otići.“

Zabrana predaje podataka ruskim televizijama bez dozvole američkog Ministarstva finansija

Ministarstvo finansija SAD izdalo je u sredu specijalnu licencu koja dozvoljava operacije za prijem i predaju telekomunikacionih podataka sa učešćem Rusije, ali zabranjuje da se to radi bez posebne dozvole ako je reč o operacijama sa „Prvim kanalom“, TV kanalima „Rusija 1“, „NTV“ i drugim organizacijama, sledi iz teksta dokumenta.
„Dozvoljene su sve transakcije koje se odvijaju uobičajenim tokom ili su neophodne u svrhu dobijanja ili predaje telekomunikacionih podataka koje uključuju Rusku Federaciju, a koje su inače zabranjene Uredbom o sankcijama za zlonamerne inostrane aktivnosti Rusije“, navodi se u dokumentu.
Istovremeno, u posebnom delu dokumenta se ističe da ova licenca zabranjuje rad bez dobijanja posebne dozvole, ako je reč o „Prvom kanalu“, televiziji „Rusija 1“, „NTV“, kompaniji „Algoritam“, časopisu „Novi istočni pogled“ i nekomercijalnoj organizaciji „Dijalog“.
RUSIJA
Glavna urednica Sputnjika: Ako poštenom čoveku Amerika ne uvede sankcije – nešto nije u redu
Pogledajte i:
Komentar