SVET

Mediji: Finska namerava da zatvori rusku školu zbog navodne pretnje po nacionalnu bezbednost

Vlasti tri finska grada nameravaju da zatvore finsko-rusku školu jer navodno predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalnu bezbednost, objavio je list „Iltalehti“ pozivajući se na izvore.
Sputnik
Škola Istočne Finske ima tri odeljenja: u Lapenratu, Imatreu i Joensuu. Lokalne vlasti su ranije pokrenule pitanje zatvaranja škole zbog smanjenja broja učenika u tim gradovima.
Direktor škole Katri Antila ranije je izjavila za Sputnjik da vlasti nemaju pravo da zatvaraju obrazovnu instituciju koja pripada fondu, dok gradonačkenik Imatre Matijas Hilden smatra da nema nikakvih prepreka za zatvaranje škole.
„Nekoliko izvora, uključujući i one u sferi spoljne politike i bezbednosti rekli su da su gradovi obavešteni o tome da nastavak rada odvojene ruske škole predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalnu bezbednost Finske“, prenosi list.
Trenutno školu pohađa 611 dece.
„Ne možemo da dopustimo situaciju da jedna nacionalnost, tj. Rusiji faktički imaju svoju školu u Finskoj“, rekao je za „Iltalehti“ jedan izvor. Prema njegovim rečima, problem je navodno u pokušajima širenja proruske propagande.
Direktor škole je istakao da ruskih učenika u školi ima oko 40 odsto dok su ostali Finci.
Pogledajte i:
Komentar