SRBIJA

Nova opasna igra iz antisrpske kuhinje: Nebulozna optužba protiv Beograda koja ima svoj jezivi cilj

Izjava da Beograd namerava da Srbe sa severa KiM preseli u Rašku opasna je igra koja može da navede na pomisao da je Beograd taj koji hoće etnički da očisti Kosovo i Metohiju od Srba, što je više od gluposti, kaže Stevica Deđanski.
Sputnik
Beograd planira preseljenje Srba sa Kosova, posebno sa Severa, u rašku oblast, gde se grade kuće i stanovi za njih. Ovo tvrde Sonja Biserko i Nenad Čanak koji su, prema saopštenju vlade privremenih prištinskih institucija obavestili Aljbina Kurtija o tome, zatraživši od njega da pokuša da spreči takav scenario.

Potpuna zamena teza

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje i politički komentator, kaže da je ostao zapanjen kad je čuo ovu vest ali i da nije skoro čuo veću glupost.
„U moru laži i gluposti koje se iznose ovo je jedna od najglupljih izjava, ali i vrlo uznemiravajuća za neupućen narod jer je neki efekt ipak postigla. Koji, to ćemo tek da vidimo. Ali, pre toga da razjasnimo šta je rečeno. Ovako tu poruku prevedemo ona zvuči otprilike ovako: “Srbi u stvari uživaju u demokratiji, dobrom životu i bratstvu i jedinstvu i prijateljstvu sa Albancima na KiM u režimu Aljbina Kurtija, a Beograd, njih truje da bi mogao da ih preseli u Rašku, čime bi navodno pokazao da je Kurti loš“. Dakle, da čovek ne poveruje!“ kaže Deđanski.
Dakle, teze su zamenjene do te mere, ističe Deđanski, da ispada je Kurti taj koji želi po svaku cenu da zadrži Srbe na KiM, a da mi sami hoćemo da ih proteramo Srbe.
„To bi otprilike bilo kao da mi sami hoćemo da očistimo Kosovo i Metohiju od Srba da bi naudili Kurtiju. Tako da, iako zvuči nebulozno, to bi u prevodu značilo to. E sada, možemo mi da pričamo i polemišemo ali jako je teško pričati o ovako nečemu na racionalnom nivou. Svi dobro znamo da Kurti radi sve samo da bi Srbi otišli milom ili silom sa KiM. Jer nismo mi ukinuli dinar, nismo mi ranili srpske dečake za Božić, ne hapsimo mi Srbe na KiM po lažnim i tajnim optužnicama već Kurti,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Kurti kao „svetac“ Srbima na KiM

Deđanski kaže da se pokušava pokazati da je Kurti taj koji je demokrata i koji želi suživot sa Srbima na KiM, kako to vole da kažu.
„Dok sa druge strane, cilj im je da pokažu kako u stvari Beograd ne brine o Srbima. Znači, koliko god groteskno i gadno ova konstrukcija izgledala, na žalost takve stvari se po nekada „primaju“ u javnosti, zato što ovde imamo megafone koji to prihvate kao „gotovu“ priču. A imamo i takozvane prodemokratske ili prozapadne glasnogovornike i NVO organizacije koje će držati tu agendu, u smislu – da, da evo vidite Kurti hoće da živi sa Srbima ali Aleksadar Vučić i Srbija ih teraju sa Kosova i Metohije,“ ističe Deđanski.
S druge strane, imamo, kako kaže, i takozvane nacionaliste koji se, pak, hvataju tog istog ali po drugoj agendi pa kažu – pa da, Beograd ne brine o Srbima na KiM, već dozvoljava da ih Kurti protera.
Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti ugostio je u nedelju predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko, suosnivača i bivšeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, kao i profesora i direktora Centra za humanitarni dijalog – Marka Baškina, koji su tokom sastanka obavestili Kurtija da se priča da zvanični Beograd planira preseljenje kosovskih Srba, posebno onih sa severa, u Sandžak, gde se, kako kažu, grade kuće i stanovi za njih.

Ima li mesto za krivično gonjenje

Oni su apelovali na Kurtija da pokuša da spreči takav scenario, a Kurti je na to istakao „značaj demokratije, vladavine prava i jednakosti za sve građane Kosova, a posebno uključenost srpske zajednice u sve aspekte privrede i društva“.
Kurti je svoje goste obavestio o pravima koja uživaju nevećinske zajednice u tzv. Republici Kosovo, kao i o naporima koje Vlada čini da poveća mogućnosti za ove zajednice u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i njihova bezbednost“.
Dragim gostima iz Srbije, Kurti se zahvalio na posvećenosti „izgradnji mostova mira i saradnje i dobrosusedskih odnosa u regionu“ – „ovih evropskih principa koji su prihvaćeni i oličeni u našoj Republici“, saopštava vlada u Prištini.
Ostaje otvoreno pitanje da li su Kurtijevi gosti prekršili ovim (dez)informacijama neki zakon Srbije i možda stekli pravo da budu krivično gonjeni zbog uznemiravanja javnosti u najmanju ruku.
SRBIJA
Ovo nije slučajno: Što Zapad više „kritikuje“ Prištinu, Srba na KiM je sve manje
Pogledajte i:
Komentar