NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili neobično mesto gde se možda krije nova generacija antibiotika

Naučnici istražuju mikrobni ekosistem ljudskog creva kako bi otkrili moćne nove antibiotike, nudeći novu nadu protiv rastuće pretnje bakterija otpornih na lekove.
Sputnik
Naučnici se sve više okreću ljudskom crevu, staništu koje vrvi od 100 triliona mikroba, u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike. Ovo jedinstveno okruženje može biti ključ za nove antimikrobne agense.
Američki naučnici analizirali su mikrobiome creva 1.773 ljudi, testirajući 444.054 proteina na njihov potencijal kao antibiotika. Među 78 proteina koje su sintetizovali i testirali, 70,5 odsto je pokazalo sposobnost da se bori protiv štetnih mikroba, što sugeriše da ljudska creva sadrže širok spektar antimikrobnih supstanci. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Cell“.
„Biologiju smatramo izvorom informacija. Sve je samo kod, i ako možemo da dizajniramo algoritme koji mogu da sortiraju taj kod, možemo dramatično da ubrzamo otkrivanje antibiotika“, kaže bioinženjer Sezar de la Fuente sa Univerziteta u Pensilvaniji.
Jedan istaknuti protein, prevotelin-2, pokazao je antibakterijsku moć uporedo sa polimiksinom B, vodećim antibiotikom koji se koristi protiv infekcija otpornih na više lekova.
„Ovo sugeriše da je istraživanje ljudskog mikrobioma za nove i uzbudljive klase antimikrobnih peptida obećavajući put napred za nauku i doktore, a posebno za pacijente“, kaže Emi Bat, lekar i naučnik sa Univerziteta Stanford u SAD.
Iako ostaje mnogo posla da se ovi proteini pretvore u efikasne antibiotike, prvi nalazi obećavaju, posebno u poređenju sa postojećim lekovima koji predstavljaju poslednju liniju odbrane. Značajno je da se ovi proteini razlikuju od konvencionalnih antimikrobnih molekula, što verovatno otvara put za nove pristupe u razvoju lekova.
„Zanimljivo je da ovi molekuli imaju drugačiji sastav od onoga što se tradicionalno smatra antimikrobnim“, kaže bioinženjer Marselo Tores sa Univerziteta u Pensilvaniji.
Otpornost na antibiotike ostaje rastuća pretnja, što naglašava hitnost takvog istraživanja. Nalazi podržavaju hipotezu da kompetitivna, prilagodljiva priroda crevnog mikrobioma ga oprema alatima za borbu protiv drugih infekcija.
„Okolina je tako surova. Imate sve ove bakterije koje koegzistiraju, ali se i bore jedna protiv druge. Takvo okruženje može podstaći inovacije“, objašnjava De la Fuente, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte i:
Komentar