SVET

Poljski predsednik: Ne postoji dogovor sa Zelenskim o terorističkim napadima na „Severni tok“

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da su izjave o sporazumu između njega i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok“ apsurdne.
Sputnik
„Ove izjave, pre svega, bivšeg šefa nemačke obaveštajne službe, doživeo sam kao potpuni apsurd. To je s jedne strane – sa političke strane“, rekao je Duda za televiziju „Republika“.
„Ali, s druge strane, u tome se može videti nekakva igra koja se igra zajedno sa Rusima. Jer jedino se tako može gledati, ako se takve optužbe iznose na račun neke zemlje-saveznice. I skrećem pažnju da je Poljska saveznik Nemačke. Ovo ponašanje je za mene šokantno i zapanjujuće“, rekao je poljski predsednik.
On je takođe optužio Nemačku da želi gasni posao sa Rusijom, ne obazirući se na zemlje Srednje Evrope.
„Nije tajna da su gasovodi ‘Severni tok 1’ i ‘Severni tok 2’ bili gasovodi koji je trebalo da realizuju nemačko-ruske interese. Upravo nemačko-ruske interese. Niko ne govori da je to trebalo da bude neka energetska bezbednost za Evropu. Obrnuto. To je trebalo da bude energetska opasnost za Evropu“, rekao je Duda.
„Interes Rusa bio je da imaju što veću gasnu hegemoniju, da što više monopolizuju evropsko tržište isporukama iz ruskih nalazišta koje je prodavao ‘Gasprom’, a Nemci su trljali ruke, jer bi svi ovi gasovodi, zaobilazeći Srednju Evropu, iz Rusije išli direktno u Nemačku, što znači da bi Nemci držali ruku na obaraču. To bi bio zajednički nemačko-ruski interes na štetu Srednje Evrope“, ocenio je poljski predsednik.
Ranije je bivši direktor Savezne obaveštajne službe Nemačke Avgust Haning izjavio da je između Zelenskog i Dude verovatno postojao dogovor zahvaljujući kojem je operacija ukrajinskih specijalnih službi za podrivanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ dobila logističku podršku iz Varšave.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
SVET
Berlin: Podrivanje gasovoda „Severni tok“ ─ zločin
Pogledajte i:
Komentar