RUSIJA

Hoće li nova ruska nuklearna doktrina ohladiti usijane glave na Zapadu

Agresivna politika zapadne alijanse, rastuća moć i širenje NATO bloka primorava Rusiju da revidira svoju nuklearnu doktrinu. Iako detalji zvanično nisu objavljeni, ruski vojni eksperti veruju da će Rusija u doktrinu uvrstiti i preventivni nuklearni napad.
Sputnik
Aktuelna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u izuzetnim slučajevima - ako je Rusija napadnuta tom vrstom naoružanja ili ako je egzistencijalno postojanje same zemlje dovedeno u pitanje. To znači da Moskva sada nema zakonsku mogućnost da prva upotrebi nuklearno oružje, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država koje imaju zakonski osnov za izvođenje „preventivnog nuklearnog udara”. To znači da Vašington ima odrešene ruke da izvrši nuklearni napad ako mu se to prohte.
„Očigledno je da će stav Rusije o preventivnom udaru najverovatnije biti promenjen, jer je cela naša nuklearna doktrina zasnovana na uzvratnim akcijama - to jest, ako Zapad izvede udar na Rusiju onda Rusija, kao odgovor na agresivne korake Zapada, može da uzvrati napad. Očigledno je da će, najverovatnije, upravo ovaj parametar biti izmenjen i da će Rusija dati sebi pravo da prva izvrši napad“, kaže ruski vojni ekspert Konstantin Blohin.

Odgovor na agresivnu politiku NATO i Zapada

Na odluku Moskve da doradi nuklearnu doktrinu uticala je agresivna politika Zapada i NATO zemalja prema Rusiji. Situacija oko ukrajinskog sukoba je pokazala da pređašnja klasična koncepcija nuklearnog obuzdavanja više ne funkcioniše u potpunosti. Zbog toga su najavljene određene konceptualne dopune i izmene.
„Ovo je rezultat najnovijih akcija Zapada, koji stalno pojačava eskalaciju i pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju. Zapad se, u nekom smislu, osilio i prestaje da se plaši Rusije kao nuklearne sile. Dakle, očigledno je da je nuklearnoj doktrini potrebna modernizacija, pre svega u pogledu preventivnog udara“, ističe Blohin.
Ove nedelje je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkrio da Rusija menja nuklearnu doktrinu. On je rekao da se ruska doktrina upotrebe nuklearnog oružja trenutno razrađuje, te da je Amerika upoznata sa time.
Ruski ministar je naglasio da Amerikanci, kada govore o trećem svetskom ratu, iz nekog razloga ga uvek povezuju sa Evropom, kao da bi se on mogao dogoditi isključivo na evropskom kontinentu.

Rusija nikome ne preti, već brani svoje nacionalne interese

Komentarišući mišljenja pojedinih eksperata koji smatraju da bi nova nuklearna doktrina mogla da uključi i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako dođe do uvođenja NATO trupa na teritoriju Ukrajine, Blohin podseća:
„Na Međunarodnom peterburškom ekonomskom forumu, koji je održan ovog leta, politikolog i moderator tog foruma Sergej Karaganov postavio je pitanje Putinu o tome da li je moguće da se upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Karaganov se zalaže za to, dok se Putin tome usprotivio. To ne zavisi od mogućnosti Rusije, jer Rusija je sposobna to takvo oružje iskoristi, već to zavisi isključivo od političke volje rukovodstva“.
Putin je tada podsetio da je taktičko nuklearno oružje koje Moskva ima četiri puta snažnije od bombi koje su Amerikanci upotrebili protiv Hirošime i Nakasakija, a Rusija takvog oružja ima višestruko više od Zapada.
Ruski predsednik je istakao da upotreba nuklearnog oružja može povećati brzinu postizanja ciljeva Rusije tokom specijalne vojne operacije, ali je zdravlje ruske vojske važnije.
Vojni eksperti ističu da je neophodno precizirati odredbe vojne doktrine Ruske Federacije o upotrebi kako taktičkog, tako i strateškog nuklearnog naoružanja.
Zvanični naziv ruske doktrine, koja je usvojena 2020. godine, glasi „Osnovni principi državne politike nuklearnog odvraćanja“, a nuklearno oružje opisuje kao „sredstvo odvraćanja“. U njemu se navodi da Rusija „preduzima sve potrebne napore da smanji nuklearnu pretnju i spreči zaoštravanje međudržavnih odnosa koje bi moglo izazvati vojne sukobe, uključujući nuklearne".
Blohin ocenjuje da je ruska nuklearna doktrina „zastarela u savremenim realnostima“ i da je zbog toga neophodno revidirati. Na ovaj potez Moskve on očekuje „histeričnu reakciju Zapada“ i optužbe na račun Moskve u kontekstu da Rusija želi da započne treći svetski rat.
Blohin ističe da Rusija nikome ne preti i da nema nameru nikoga da napada, ali će nastaviti da brani svoje nacionalne interese i osigurava bezbednost svoje zemlje.
Blohin je uveren da će izmenjena ruska nuklearna doktrina „ohladiti usijane glave u Vašingtonu i Briselu“.
RUSIJA
Ako zatreba - ruska nuklearna trijada je spremna
Pogledajte i:
Komentar