NAUKA I TEHNOLOGIJA

Može li Finska „geološkom grobnicom“ da reši jedan od najvećih izazova čovečanstva

Finska će zakopati istrošeno nuklearno gorivo u kontejner koji je prvi te vrste u svetu. Reč je o „geološkoj grobnici“, u kojoj će pomenuto gorivo biti 100.000 godina.
Sputnik
Ovaj pionirski projekat smatra se prekretnicom za dugoročnu održivost nuklearne energije i modelom za ceo svet. Naime, gorivo će biti u vodonepropusnim rezervoarima koji će biti na dubini od 400 metara ispod šume na jugozapadu zemlje. „Geološka grobnica“ se zove Onkalo, što na finskom znači pećina ili jama.
Za konačno odlaganje iskorišćenog nuklearnog goriva u Onkalu zadužena je kompanija Posiva, osnovana 1995. godine. Ova kompanija je u zajedničkom vlasništvu nuklearne kompanije TVO i energetske kompanije Fortum.
Pasi Tuohima iz Posive izjavio je da je konačno odlaganje iskorišćenog nuklearnog goriva nedostajalo u onome što je opisao kao održivi životni ciklus nuklearne energije. On tvrdi da je ovakva deponija izazvala veliko interesovanje u industriji kao rezultat „nuklearne renesanse“.
Projekat Onkalo podstakao je debatu o tome da li neko može da garantuje dugoročnu bezbednost iskorišćenog nuklearnog goriva i u kojoj meri nuklearnu energiju treba koristiti u borbi protiv klimatske krize. Švedska će verovatno biti sledeća zemlja koja će na isti način odlagati svoj nuklearni otpad.
Onkalo se zasniva na tzv. metodu KBS-3, koji je razvila Švedska kompanija za upravljanje nuklearnim gorivom i otpadom, koja radi na onome što bi moglo biti drugo konačno skladište istrošenog nuklearnog goriva u svetu. KBS-3 je zasnovan na principu višestrukih barijera, što znači da ako se jedna od barijera pokvari, izolacija radioaktivnog otpada nije ugrožena.
Finski ministar za klimu Kai Mikanen izjavio je da je to način da se pokaže da je tako mala nacija u stanju da reši jedan od možda 20 najvećih problema ili izazova čovečanstva, piše Si-En-Bi-Si.
Komentar