RUSIJA

„Odnosi izdržali test vremena“: Putin odlikovao Lukašenka ordenom najvišeg ranga u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku jubilarni 70. rođendan, saopšteno je na sajtu Kremlja. On je potpisao ukaz o dodeli Lukašenku odlikovanja najvišeg ranga u Rusiji – Ordena svetog apostola Andreja Prvozvanog.
Sputnik
Kako se navodi u tekstu ukaza, Lukašenko je odlikovan za „izuzetne zasluge u razvoju savezničkih odnosa i strateškog partnerstva između Ruske Federacije i Republike Belorusije, jačanje prijateljskih veza između ruskog i beloruskog naroda, kao i za veliki lični doprinos stvaranju i efikasnom delovanju Savezne države“.
„Radeći na najvažnijoj državnoj funkciji, stekli ste visok autoritet kao istinski patriota svoje zemlje, dosledno braneći njene interese na međunarodnoj sceni, kao mudar političar sposoban da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama“, navodi se u telegramu ruskog predsednika.
On je istakao Lukašenkov lični doprinos „razvoju prijateljskih rusko-beloruskih odnosa, izgradnji i jačanju institucija Saveze države, kao i unapređenju uzajamno korisnih integracionih procesa na evroazijskom prostoru“.

„Iskreno cenim naše dobre, prijateljske odnose, koji su u potpunosti izdržali test vremena. Naravno, uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da izgradimo efikasno rusko-belorusku saradnju“, rekao je Putin.

Predsednika Belorusije odlikovao je i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Reč je o Ordenu svetog blagovernog kneza Danila Moskovskog (prvog stepena) za doprinos razvoju crkveno-državnih odnosa i u vezi sa jubilejem Lukašenka, prenosi Ruska pravoslavna crkva na svom sajtu.
Pogledajte i:
Komentar