SRBIJA

Kako je Makron servirao Srbiji dva nepristojna zahteva i pre nego što je sleteo u Beograd

U autorskom tekstu predsednika Francuske Emanuela Makrona objavljenom u Politici, uoči njegovog dolaska u Beograd, nalaze se dva „dobronamerna“ ultimatuma Srbiji, nimalo suptilno uvijena u jezik diplomatije. Makronove poruke svode se na direktive – da se odreknemo saradnje sa Rusijom i da prihvatimo Ohridski sporazum, a samim tim i nezavisnost Kosova.
Sputnik
Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović smatra da Makronove ultimatume treba smestiti u širi okvir zategnutosti odnosa u svetu i Evropi, a naročito u odnosu Evrope prema Rusiji. Zapadu se žuri da politikom koju sprovode što pre izvrše prestrojavanje drugih zemalja koje to još nisu učinile.

Ne vredi

Naš sagovornik kaže da ovakve poruke ne predstavljaju ništa novo i da pristižu sa svih (zapadnih) strana. To što je predsednik Francuske istorijski i kulturološki Srbima bliži od ostalih predstavnika većih sila ne sprečava ga da bude angažovan u sprovođenju njihove zajedničke politike. Ipak, objašnjava Jovanović, to ne znači da će u svojoj nameri i uspeti.
Mislim da pokušaj da se mi promenimo nemaju izgleda za uspeh, bez obzira ko to pokušava. Ovo samo pokazuje njihovu žurbu i interes da što pre zatvore neke nepotpuno kontrolisane prostore, u šta spada i takozvani Zapadni Balkan. To je njihovo viđenje, njihova politika, njihova očekivanja i to ne znači da to može da deluje na nas u pravcu promena našeg principijelnog stava da smo mi tradicionalno nezavisna, suverena i svoja zemlja. Vojna neutralnost je samo sadašnji izraz te konstante u našoj politici u proteklih dvesta godina, rekao je Jovanović za Sputnjik.
Zastave Francuske, Srbije i EU

Odgovor Makronu

Bilo bi dobro, smatra bivši diplomata, da se predsednik Makron podseti na duple standarde koji i on i njegove kolege u Uniji ispoljavaju kada je u pitanju poštovanje integriteta međunarodno priznatih granica. Oni taj isti princip, koji toliko zagovaraju, neće da poštuju kada je Srbija u pitanju, pa su čak pribegli bili i bespravnoj upotrebi sile protiv nas, u čemu je, podseća Jovanović, Francuska takođe učestvovala.
Taj dvostruki standard koji oni upotrebljavaju, uključujući i Francusku, je nešto što bi po meni trebalo da se stavi do znanja na jedan jasan način našem gostu i da se on na izvestan način podstakne da bude prvi koji će uspostaviti poštovanje istog principa koje mora važiti za sve zemlje. Makron treba da uzme u razmatranje naše očekivanje da Francuska bude prva koja će povući priznanje Kosova i Metohije. To bi po meni bio najbolji odgovor u vezi sa njegovim očekivanjima.
Zvečan, jedinice KFOR-a
Poseta predsednika velike zemlje poput Francuske svakako ima bilateralni značaj, naročito u ekonomskom i kulturnom pogledu i to su pravci saradnje koje bi trebalo održavati i nastavljati, ističe naš sagovornik.
Što se tiče Makronovog poziva da se Srbija svrsta na stranu Zapada i da prekine sa politikom balansiranja naš sagovornik kaže:
„Srbija ima jače razloge nego što oni imaju da pozove Francusku da se svrsta uz principe Ujedinjenih nacija i da ih ne tumači na dvostruke načine“, zaključuje Jovanović.
Predsednik Francuske Emanuel Makron stiže danas u zvaničnu posetu Srbiji.
Pogledajte i:
Komentar