SRBIJA

Nisu se pokajali: Francuska prema Srbiji nekorektna do kraja – od rušenja SFRJ do otimanja Kosova

Ne vidim prostor da se o Francuskoj govori kao o prijateljskoj državi, kaže za Sputnjik istoričar dr Aleksandar Raković uz podsećanje da je Francuska početkom devedesetih bila jedan od glavnih faktora razbijanja Jugoslavije, što znači da je zajedno sa još nekim zemljama Zapada razbila našu državu.
Sputnik
„To im nije bilo dovoljno, pa su nam uveli ekonomske sankcije, a potom su bombardovali Republiku Srpsku 1994. i 1995. Sećamo se da su njihovi avioni oboreni nad Republikom Srpskom, a 1999. su učestvovali u nasilju nad SR Jugoslavijom i Srbijom – bombardovanju, agresiji, otimanju dela naše teritorije, zaposedanju Kosova i Metohije, pravljenju njihove okupacione zone na Kosovu i Metohiji. Svašta bi se još tu moglo reći, ali o kom prijateljstvu mi možemo tu da govorimo? Sećamo se i da nam je u Rambujeu ispostavljen ultimatum, ucena“, dodaje Raković.

Odnos Francuske prema Srbiji – nekorektan do kraja

Naš sagovornik, uoči dolaska predsednika Emanuela Makrona u Beograd, navodi da razume da naša zemlja mora sa Francuskom graditi dobre odnose, ali je prerano govoriti o ponovnom uspostavljanju prijateljskih odnosa kakvi su bili nekada u istoriji.
Prvo bismo morali da vidimo kakve će biti posledice svega što se dešava sada, i kad je reč o Kosovu i Metohiji i francusko-nemačkom planu koji je jako nekorektan potez, i o tome kava će biti francuska politika prema Srbima.
„Oni su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, a bilo je od strane Francuske još nekoliko neprijateljskih činova i gestova prema Srbiji u poslednje vreme. Naš predsednik Vučić mora sve da uzme u obzir, to je jasno, našu geopolitičku poziciju i da otopljava odnose sa svima i da pokuša da otopli odnose i sa Makronom. Nadam se da će tu biti nekih pomaka, ali niko od nas ne može u to da bude siguran i da ima poverenja u Francuze. Makar što se odnosa Francuske prema Srbiji tiče u prethodnih 35 godina, on je do kraja bio nekorektan.“
S obzirom na čitavu geopolitičku partiju koja se sada igra u svetu, male su šanse da sa Francuskom uspostavimo strateške odnose koje bi zadovoljavali naše nacionalne interese, smatra Raković.

Srpsko-francusko prijateljstvo: Besmislena priča bez pokajanja Francuza

U Prvom svetskom ratu postojalo je prijateljstvo, ali posle svega što se dogodilo – otimanja teritorija, dva rata, odnosno dve agresije na srpski narod u kojima je učestvovala Francuska, besmisleno je pričati o srpsko-francuskom prijateljstvu bez pokajanja Francuza.
„Da su se pokajali, pa da kažemo, u redu je. Kad se čovek pokaje ne treba mu ništa više prigovarati. Ne, nisu se pokajali već nastavljaju sa namerom da se razgrađuje Srbija. Ne samo što su razbijali jugoslovenski prostor, i one velike Jugoslavije, i SR Jugoslavije, nego su kad su s tim završili, Zapad i Francuska kao njegov deo, nastavili da razbijaju i Republiku Srbiju. To je to. I na kraju, da se vratimo i na otvaranje Olimpijskih igara. To je svim hrišćanima i svim vernicima svih drugih religija pružilo sliku kakva je francuska država. I koliko tu tolerancije ima. To nije bila tolerancija to je bilo nasilje nad vernim narodom na čitavoj zemljinoj kugli. Uključujući i pravoslavne Srbe“, zaključio je Raković.
Predsednika Francuske Emanuel Makron boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta. Makron dolazi sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture…
Pogledajte i:
SRBIJA
Koliko je Srbe koštalo prijateljstvo sa Francuskom i saveznička pomoć u Velikom ratu
Komentar