RUSIJA

Genije iz senke: Francuska kreće u novi lov – da li je ključ za Telegram u Peterburgu?

Mediji su objavili da je Francuska raspisala poternicu za bratom Pavla Durova, Nikolajem, koga nazivaju „mozgom Telegrama“ jer je napravio poseban sistem za šifrovanje informacija za mesindžer. Gde se nalazi „genije iz senke“ i šta je o njemu poznato?
Sputnik
Nikolaj Durov rođen je 1980. godine i stariji je od Pavla četiri godine. Kako mediji navode, završio je Univerzitet u Sankt Peterburgu, a zatim je nastavio školovanje na Univerzitetu u Bonu u Nemačkoj. Pavle ga je uvek nazivao genijem i divio se njegovom poznavanju matematike, piše list „Argumenti i fakti“. Sa 10 godina je rešavao kubne jednačine i osvojio je nekoliko zlatnih medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi između 1996. i 1998. godine.
Nikolaj i Pavle zajedno su lansirali društvenu mrežu „Vkontakte“ 2006. godine. Nikolaj je u početku radio kao sistemski administrator, a zatim se uključio u razvoj sistema za skladištenje podataka. Nikolaj je obavljao dužnost tehničkog direktora i programera u „Vkontakte“, ali se povukao sa funkcije kada je Pavle prodao kompaniju.
Braća su zajedno osmislila Telegram. Protokol za šifrovanje, koji je napravio Nikolaj, postao je osnova mesindžera. Pavle se, sa druge strane, bavio korisničkim interfejsom, nadzirao je kako aplikacija funkcioniše i promovisao je mesindžer.
„Moj brat ima doktorat iz matematike, veoma je pametan. Pored toga, on je stručnjak za kriptografiju“, rekao je Pavle u intervjuu novinaru Takeru Karlsonu.
Kako mediji navode, Nikolaj živi u Sankt Peterburgu, on se potpuno isključio iz biznisa mlađeg brata i odlučio je da posveti život nauci. Prema poslednjim informacijama, Nikolaj, inače doktor fizičko-matematičkih nauka, radi na Matematičkom institutu „Steklov“ Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu.
Durov stariji nikada nije bio javna ličnost, nema društvene mreže, a o njegom privatnom životu takođe ništa nije poznato. Nije se oglašavao nakon hapšenja Pavla u Parizu.

„Zaboravljamo ime nekada drugog najvažnijeg čoveka u 'Vkontakte'. To je, naravno, Nikolaj Durov, koji je i napravio algoritam za Telegram“, rekao je za Sputnjik bloger Stas Vasiljev.

Kako je istakao, u celoj priči sa Telegramom Pavle je izuzetan stručnjak za marketing i medije, dok je Nikolaj – genijalni programer.
„Nikolaj Durov je nakon kreiranja neverovatnog algoritma za šifrovanje Telegrama ostao da živi u Rusiji i sada se bavi istraživanjem u oblasti koju ne mogu ni da izgovorim, jer je to neka izuzetna sfera fizike i matematike. On živi u Rusiji, ništa ga ne interesuje, nikakva popularnost u medijima“, rekao je Vasiljev.
Mediji su ranije javili da su nalozi za hapšenje Pavla i Nikolaja izdati 25. marta zbog optužbi za saučesništvo u čuvanju, distribuciji ili omogućavanju pristupa pornografskim slikama maloletnika kao dela organizovane grupe.
SVET
Mediji: Francuska izdala poternicu za bratom Pavla Durova
Pogledajte još:
Komentar