RUSIJA

Durov pušten uz kauciju i u privatnom automobilu napustio zgradu suda

Osnivač Telegrama Pavle Durov stavljen je pod sudski nadzor i mora da položi kauciju u iznosu od 5 miliona evra, saopštilo je francusko tužilaštvo. Uskoro zatim, dopusnik Sputnjika je javio da je Durov oslobođen i da je u privatnom automobilu napustio zgradu suda u Parizu.
Sputnik
„On (Durov) stavljen je pod sudski nadzor, između ostalog uz uslov da položi kauciju u iznosu od pet miliona evra, da se obavezno javlja u policijsku stanicu dva puta nedeljno, a zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske", navodi se u dokumentu.
Durov je optužen za šest krivičnih dela, uključujući upravljanje onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe za šta mu preti 10 godina zatvora.
Osnivač Telegrama se optužuje i za:
— Odbijanje da preda ključeve za šifrovanje.
— Saučesništvo u distribuciji dečije pornografije i trgovini drogom.
— Izvršenje krivičnih dela u sastavu grupe lica.
— Odbijanje da nadležnim organima preda informacije i dokumenta za prisluškivanje, koje zakon dozvonjava.
Inače, biznismen je ostao jedini optuženi u slučaju Telegram.
Prema preliminarnim informacijama, istraga protiv Durova se vodi od februara ove godine.
Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana. Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji narkotika, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji. Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.
Komentar