RUSIJA

Šef IAEA stigao u Rusiju: U Kurskoj oblasti preti nuklearni incident

U Kurskoj oblasti postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi nakon obilaska Kurske nuklearne elektrane.
Sputnik
„Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta. Danas mi je rečeno za nekoliko slučajeva napada dronovima na teritoriju i objekte elektrane. Dok sam bio na stanici video sam tragove tih napada. U suštini, činjenica da se na nekoliko kilometara od nuklearne elektrane vode borbe izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim“, rekao je Grosi, prenosi „Rusija 24“.
Kako je istakao, IAEA je širom sveta odgovorna za održavanje nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearnih objekata. Upravo zbog toga je prihvatio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina i došao u Kursku nuklearku sa članovima tima kako bi lično ocenio situaciju i zajedno sa ruskim kolegama našao rešenje.
„Kurska nuklearna elektrana je nuklearni objekat koji se nalazi na teritoriji Rusije, pod kontrolom Rusije i trenutno se koristi. Mi, kao predstavnici IAEA, možemo da predložimo niz tehničkih koraka i mera u cilju očuvanja nuklearne bezbednosti“, rekao je Grosi.
Agencija, dodao je, ima razvijen proces saradnje sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“, ruskim vojnicima, obaveštajnim službama i Ministarstvom spoljnih poslova. IAEA zajedno sa njima razmatra šta mogu uraditi kako bi se sprečili incidenti.
„Ali na kraju je pravilo veoma jednostavno – ne treba napadati nuklearnu elektranu“, kazao je Grosi.
Tokom obilaska Kurske nuklearke zaključeno je da ona radi „u skoro normalnim uslovima“, precizirao je on.
Takođe je najavio posetu Ukrajini i sastanak sa Vladimirom Zelenskim. Grosi je obećao da će s njim razgovarati o značaju očuvanja dijaloga IAEA sa Kijevom i Moskvom.
Kurska nuklearka nalazi se u Kurčatovu.
Specijalna operacija u Ukrajini
Rjabkov: Umešanost Vašingtona u napad na Kursku oblast ─ činjenica
Pogledajte još:
Komentar