SVET

Modi Putinu: Indija privrežena što skorijem, održivom i mirnom rešenju sukoba u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o jačanju strateškog partnerstva dve zemlje i sukobu u Ukrajini.
Sputnik

„Danas sam razgovarao s predsednikom Putinom. Razmotrili smo mere za dalje jačanje specijalnog i privilegovanog strateškog partnerstva. Razmenili smo stavove o rusko-ukrajinskom sukobu, preneo sam zaključke o mojoj nedavnoj poseti Ukrajini. Potvrdio sam čvrstu privrženost Indije podršci što skorijeg, održivog i mirnog rešenja sukoba“, napisao je Modi na društvenim mrežama.

Istovremeno, Kremlj je saopštio da je Putin izneo principijelnu ocenu destruktivne pozicije kijevskih vlasti i njihovih zapandih sponzora i podsetio na ključne ruske stavove kada je reč o rešenju konflikta.
Podsetimo, indijski premijer je pre nekoliko dana boravio u poseti Kijevu gde je pozvao Rusiju i Ukrajinu da rade zajedno na pronalaženju izlaza iz krize i napomenuo da je spreman lično da doprinese okončanju sukoba.
„Obe strane moraju zajedno da sednu i pronađu izlaz iz ove krize. Želim da vas uverim da je Indija spremna da igra aktivnu ulogu u svakom nastojanju da se postigne mir. Ako mogu lično da doprinesem, voleo bih da to učinim“, rekao je Modi tokom sastanka sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu.
Indijska televizija NDTV saopštila da je Modi doputovao u prvu posetu Ukrajini od uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja 1992. godine.
Prethodno, Modi je posetio Moskvu 8. i 9. jula, kada je razgovarao sa ruskim liderom.

Modi spreman da učestvuje sa samitu BRIKS u Rusiji

Indijski premijer je rekao i da je spreman da učestvuje na samitu BRIKS u Kazanju u oktobru, saopštila je pres služba Kremlja.
"Izraženo je zadovoljstvo nivoom saradnje dve zemlje u okviru BRIKS. Modi je potvrdi spremnost da učestvuje na samitu organizacije u Kazanju u oktobru", navodi se u saopštenju.
RUSIJA
Modi na sastanku sa Putinom: Rat nije rešenje – osećam optimizam po pitanju Ukrajine
Pogledajte i:
Komentar