RUSIJA

Bugarski ugao: Sabotaža na „Severnom toku“ – tragedija za Evropu

Diverzija na gasovodima „Severni tok“ uništila je jednu od arterija evropske privrede i to je velika tragedija za kontinent, rekao je bivši ministar ekonomskog razvoja Bugarske Rumen Gečev za televiziju „Bugarska 24“.
Sputnik
„Za Evropu je tragičan rezultat te sabotaže. Kada je gas tekao tim cevima, hiljadu kubnih metara koštalo je dvesta i nešto dolara. Jeftini prirodni resursi iz Rusije – gas i nafta, jedan su od faktora koji su obezbeđivali snažnu ekonomiju i socijalno orijentisanu Evropu. To se posebno odnosi na severnu Evropu. A nakon eksplozija na gasovodima taj gas je trebalo zameniti. Ne postoje cevi koje bi isporučivale gas u tom obliku. Shodno tome, kompenzuje se tečnim prirodnim gasom. Odakle ga uzimaju? Sa Bliskog istoka ili iz SAD“, naveo je Gečev.
On smatra da teroristički napad na gasovode nije mogao proći bez učešća SAD i njihovih partnera.
„To je mogla da bude i Velika Britanija. Takođe, to ne bi moglo da se dogodi bez učešća zemalja poput Švedske i Danske, pošto su cevi prolazile kroz ekonomsku zonu te dve države“, rekao je Gečev.
Podsetimo, ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da temom istrage o diverzijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Zapad skida sa sebe odgovornost.
SVET
Berlin: Podrivanje gasovoda „Severni tok“ ─ zločin
Pogledajte još:
Komentar