SVET

Na redu Obala Slonovače? Abidžan sumnja da ambasada Ukrajine učestvuje u obuci ekstremista

U Obali Slonovače se sprovodi istraga u vezi učešća ukrajinske ambasade u toj zemlji u pripremama ekstremista i slanju delova za dronove, objavili su afrički mediji.
Sputnik
Prema navodima portala Bamada iz Malija, vlasti Obale Slonovače navodno sprovode istragu.
Radi se o učešću ambasade u Abidžanu u „tajnim vojnim pripremama“ i isporuci delova za dronove putem diplomatske pošte.
Ako se potvrde te infomacije, to bi moglo da utiče na odnose dve zemlje, navodi portal.
Portal AktiNiger je objavio da se ukrajinska ambasada možda bavi kooridnacijom obuke ekstremista u domenu komunikacija i da takve aktivnosti brinu vlasti Obale Slonovače.
Podsetimo, Mali, Niger i Burkina Faso obratili su se Savetu bezbednosti UN sa zahtevom da preduzme mere protiv Ukrajine zbog podrške terorizmu u Africi.
„Ministri spoljnih poslova Malija, Nigera i Burkine Faso odlučno osuđuju to što ukrajinske vlasti podržavaju i veličaju terorizam, i pozivaju Savet bezbednosti da ispuni svoje obaveze u vezi sa svesnim izborom Ukrajine da podrži terorizam u Africi, posebno u regionu Sahel“, ističe se u saopštenju zemalja u koje je Sputnjik imao uvid.
Ranije su francuski mediji, pozivajući se na vojni izvor iz Malija, pisali da su teroristi iz saveza malijskih oružanih separatističkih grupa CSP-DPA išli na obuku u Ukrajinu.
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Kijev, budući da ne može da pobedi Rusku Federaciju na bojnom polju, odlučio da otvori „drugi front“ u Africi, podstičući terorističke grupe u afričkim državama, prijateljskim Moskvi.
Mali i Niger su prekinuli diplomatske odnose sa Ukrajinom zbog podrške Kijeva lokalnim teroristima.
Pogledajte i:
Komentar