SVET

Kroz ovo staklo jasno se vidi: Američka demokratija više — ne postoji

Američka demokratija ne postoji. Da postoji, Donald Tramp ne bi morao da govori iza zaštitnog stakla na prvom skupu na otvorenom od pokušaja atentata. Dubokoj državi demokratija ne odgovara, jer globalistička elita je u ostvarenju svojih ciljeva spremna na sve — tu za demokratiju nema prostora.
Sputnik
Stručnjak za međunarodne odnose dr Srđan Perišić kaže da se upravo u Kamali Haris, karikaturalnom izrazu globalističkih elita, vidi dokle je došla demokratija u Americi.
„Američka elita spremna je da na čelo države postavi osobu koja ne zna ništa, čak ni da govori. A ako su spremni na to, spremni su i na još jedan atentat na Donalda Trampa. Zato i mora da drži govore iza neprobojnog stakla“, kaže on.
„Spremni su na sve moguće metode ne bi li sprečili Trampa. I iz tog razloga, što su spremni na svaki oblik političkog nasilja protiv svog protivkandidata, Trampova pobeda je neizvesna. U suštini, spremni su na sve protiv same Amerike“, objašnjava Perišić.

Globalističke elite spremne na sve

Atentati na američke predsednike i predsedničke kandidate nisu ništa novo — bilo je dvanaest atentata na predsednike, u kojima je ubijeno četiri predsednika i jedan kandidat. Međutim, atentat na Trampa, odvija se u specifičnim političkim okolnostima u svetu i u samoj Americi, dodaje naš sagovornik.
Svet je zahvatila promena međunarodnog poretka — američka moć u svetu počinje da opada od 2008, a taj proces odražava se i na američku unutrašnju politiku i njen demokratski poredak.
„Narod u SAD podeljen je, bukvalno po sredini, na dva tabora. I globalističke, liberalne elite koje su poslednjih trideset godina vladale svetom, moraju da odu i grčevito se bore protiv toga. I spremne su na sve, pa i na uništenje SAD, ne bi li taj odlazak sprečile. Odatle atentat na Trampa i zato on mora da se štiti neprobojnim staklom“, smatra Perišić.
Da su globalističke elite spremne na sve pokazuje i činjenica da su 2020. izvršile izbornu krađu, navodi on.

Da li je Amerika uopšte i bila demokratsko društvo

Prema rečima filozofa Nikole Tanasića, veliko je pitanje da li je Amerika uopšte demokratsko društvo ili se radi o oligarhijskom sistemu u kome se politička borba ne vodi među građanima koji su ravnopravni pred zakonom, nego između industrijskih lobija, različitih neformalnih grupa, političkih i bezbednosnih oligarhija.
Sa druge strane, samo u Americi dolazi do krupnih pomeranja na nivou političkom, obaveštajnom, ekonomskom... U takvim kriznim vremenima, često, kako Tanasić kaže, lete glave.
„Živimo u istorijskim vremenima, a u istorijskim vremenima se događaju dramatične stvari. Međutim, za sada u predizbornoj kampanji nismo videli ništa neviđeno, ako ne računamo određene vrste političkih manipulacija“, navodi Tanasić.
Republikanski predsednički kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp govorio je u sredu u Severnoj Karolini, na prvom javnom skupu od kako je prošlog meseca ranjen u atentatu na mitingu u mestu Batler u državi Pensilvanija, a prostor oko govornice za kojom je stajao, bio je ograđen neprobojnim staklom.
Pogledajte i:
Komentar