SVET

Oglasio se Generalštab Irana povodom istrage o pogibiji Raisija

Generalštab Oružanih snaga Irana demantovao je informacije agencije Fars o uzrocima pada helikoptera u kojem je poginuo predsednik Ibrahim Raisi, javila je agencija Mer.
Sputnik
„Informacija agencije Fars da je jedan od faktora pada helikoptera bilo prisustvo još dva putnika, suprotno bezbednosnim protokolima, zbog čega helikopter nije imao dovoljno snage da postigne potrebnu visinu, predstavlja laž“, navodi se u saopštenju Odeljenja za komunikacije iranskog Generalštaba.
Generalštab iranske vojske takođe je pozvao medije da budu oprezni prilikom objavljivanja materijala o novostima iz oblasti bezbednosti i odbrane i napomenuo da su vlasti ranije već izveštavale o uzrocima pada helikoptera.
Ranije je novinska agencija Fars saopštila, pozivajući se na izvor u iranskim obaveštajnim službama, da je istraga o pogibiji iranskog predsednika Ibrahima Raisija o padu helikoptera završena i da je incident bio nesrećan slučaj.
„Bezbednosne i obaveštajne službe završile su detaljnu istragu i apsolutno je izvesno da je incident bio nesrećan slučaj“, naglasio je on.
On je precizirao da je broj putnika u helikopteru iranskog predsednika bio veći od predviđenog, te stoga on nije uspeo da postigne potrebnu visinu i srušio se na planinu pri lošim vremenskim uslovima.
„Istraga je pokazala da je helikopter u kojem se nalazio predsednik prevozio dve osobe više nego što je propisano bezbednosnim protokolima i kada je pilot primetio maglu i pokušao je da dovede helikopter na potrebnu visinu, međutim helikopter nije imao dovoljno snage da to postigne i u uslovima ograničene vidljivosti zbog magle, došlo je do sudara sa planinom“, rekao je on.
On je dodao da su nakon incidenta, bezbednosno-obaveštajne službe proverile oko 30 hiljada lica, a rezultati provere ukazuju na odsustvo ljudskog faktora, kao i da nije pronađeno nikakvih sumnjivih faktora.
Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Raisi, ministar spoljnih poslova Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici, srušio se 19. maja u regionu Verzegan na severozapadu zemlje. Ujutro 20. maja, iranski potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o pogibiji predsednika i njegove delegacije u nesreći. Delegacija se vraćala nakon posete Azerbejdžanu, gde su Raisi i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev učestvovali na ceremoniji otvaranja hidroelektrane „Giz Galasi“ i puštanja u rad hidroelektrane „Hudaferin“ na pograničnoj reci Araks.
SVET
Prvi rezultati istrage: Nikakvi tragovi metaka na trupu Raisijevog helikoptera nisu otkriveni
Pogledajte i:
Komentar