RUSIJA

Napad na Kursku oblast ne menja ništa – Kijev neće vratiti izgubljene teritorije

Napad na Kursku oblast neće promeniti ishod rusko-ukrajinskog sukoba i Kijev neće moći da „vrati” Krim i nove ruske teritorije, piše francuski nedeljnik „Poan“.
Sputnik

„Disproporcija snaga je takva da izgleda nerealno misliti da će Ukrajina vratiti sve teritorije izgubljene 2014. godine, pa čak i u februaru 2022. godine“, navodi se u članku.

Prema pisanju francuskog lista, Oružane snage Ukrajine su iscrpljene, njihovi gubici su veći od gubitaka ruske strane, a svakodnevica ukrajinskog naroda postaje sve teža.
Osim toga, u članku se navodi da je administraciji predsednika Džozefa Bajdena trebalo šest meseci da odobri paket vojne podrške vredan 60 milijardi dolara. List piše i da je, bez obzira na to ko će biti novi predsednik SAD, malo verovatno da će Kijev nastaviti da dobija velikodušnu pomoć od Vašingtona.
Nedeljnik podseća i da je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao da će ukrajinski sukob rešiti za 24 sata, kao i da potpredsednik SAD i kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u Americi, Kamala Haris, želi da stavi tačku na konfrontaciju brzo.
Forsirani napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U oblasti je na snazi vanredna situacija i više puta je proglašavana opasnost od raketa. Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, više od 122 hiljade ljudi raseljeno je iz devet pograničnih regiona. Centri za privremeni smeštaj za stanovnike Kurske oblasti koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove otvoreni su u 24 regiona.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izvršio provokaciju i da se pucalo neselektivno, uključujući i civilne ciljeve. Putin je istakao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor i da će svi ciljevi Rusije biti ostvareni.
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemački mediji: Četiri razloga zašto se Ukrajini sprema poraz
Pogledajte i:
Komentar